Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

B12 i folna kiselina za metaboličko zdravlje djece

Kod djece majki na veganskoj prehrani primjećuje se značajan nedostatak vitamina B12, što kod njih može povećati rizik od metaboličkih bolesti

Nedostatak mikronutrijenata u dječjoj dobi vrlo je česta pojava, i to posebno vitamina K i D te željeza. Manjak vitamina B skupine obično je rijedak, osim kod djece majki na veganskoj prehrani. Kod njih se primjećuje značajan nedostatak vitamina B12, što posebno kod djece može povećati rizik od metaboličkih bolesti. Homocistein je aminokiselina koja se u organizmu razgrađuje uz pomoć vitamina B12, B6 i folne kiseline. Povišene razine homocisteina mogu upućivati na poremećaje u tom procesu ili na nedostatak vitamina B skupine, što dodatno povećava rizik od različitih bolesti.

Kako bi se ispitale potencijalne koristi dodataka vitamina B12 i folne kiseline na smanjenje koncentracije ukupnog homocisteina, a time i rizika od kardiometaboličkih bolesti, provedena je studija u Indiji i Norveškoj. Obuhvatila je 1.000 male djece (6-30 mjeseci). Podijeljeni su u četiri skupine, ovisno o dodataku koji su dobivali: vitamin B12 i folnu kiselinu, samo vitamin B12, samo folnu kiselinu ili placebo. Doza vitamina B12 bila je 1,8 µg/dan, a folne kiseline 150 µg/dan, a dodaci su se uzimali tijekom šest mjeseci. Važno je napomenuti da je od ukupnog broja djece koja su sudjelovala u istraživanju, njih 32% pokazivalo nedostatak vitamina B12 ili folata.

Šest godina nakon početka istraživanja, 776 djece u dobi od 6-9 godina podvrgnuta su dodatnim analizama koje su uključivale mjerenje tjelesne mase, visine i uzimanje uzoraka krvi. Analize krvi pokazale su značajno smanjenje razine homocisteina kod djece koja su uzimala vitamin B12 i folnu kiselinu u usporedbi s placebom, pri čemu je kombinacija tih vitamina rezultirala smanjenjem od 1,19 µmol/L. Iako je došlo do značajnog smanjena razine homocisteina, istraživanje nije otkrilo razlike u pokazateljima kardiometaboličkog rizika između ispitivane i kontrolne skupine. Dodatno je primijećeno da su djeca koja su uzimala vitamin B12 imala niže razine leptina i povoljniji omjer leptin-adiponektin, osobito ako su na početku istraživanja zaostajala u razvoju. Leptin je hormon čija se razina obično povećava u situacijama poput prekomjernog unosa hrane i stresa, dok se viši omjer leptin-adiponektin povezuje s povećanim rizikom za metaboličke bolesti. Nadalje, dodatak folne kiseline smanjio je omjer leptina i adiponektina kod djece koja su bila pothranjena.

Rezultati pokazuju da dodatak vitamina B12 i folne kiseline u prehrani male djece može dugoročno poboljšati razinu leptina i adiponektina, dok istovremeno smanjuje koncentraciju homocisteina, što je važno za njihovo metaboličko zdravlje.

Izvor: The Journal of Nutrition