Otprilike 80% ljudi ne uzima dovoljno ovih važnih nutrijenata, pa Globalna organizacija za EPA i DHA (GOED) svojim aktivnostima među potrošačima i zdravstvenim djelatnicima želi naglasiti:
• EPA i DHA su najvažnije omega-3 masne kiseline koje pomažu u održavanju zdravog srca, mozga, očiju i trudnoće.
• Najbolji prehrambeni izvor omega-3 je masna riba, a mogu se dobiti i iz hrane obogaćene EPA/DHA i dodataka prehrani koji ih sadrže.
• Dnevni unos EPA+DHA trebao bi biti najmanje 500 mg, a bilo bi idealno da iznosi 1.000 mg.
• Trudnice i dojilje trebale bi dnevno unositi najmanje 700 mg EPA+DHA, od čega najmanje 300 mg DHA.
• Sigurnost dugotrajnog uzimanja 5 g EPA i DHA potvrdile su i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA)i Američka agencija za hranu i lijekove (FDA).
Za više informacija posjetite
https://alwaysomega3s.com/more/global-omega-3-day
U nastavku donosimo tekst o omega-3 masnim kiselinama nastao u suradnji s GOED-om (Global Organization for EPA and DHA Omega-3s), udrugom koja zastupa 200 globalnih tvrtki koje djeluju u industriji omega-3 masnih kiselina. Naglašavajući nedostatan unos omega-3 prehranom, GOED promiče povećanje njihove potrošnje na globalnoj razini.
GOED-ov portal www.fatsoflife.com namijenjen zdravstvenim djelatnicima donosi znanstveno utemeljene informacije o omega-3 masnim kiselinama.
Omega-3 – razlozi za preporuku potkrijepljeni istraživanjima
Omega-3 masne kiseline – EPA i DHA – prema rezultatima istraživanja posebno su korisne u četiri područja: kardiovaskularno zdravlje, zdravlje mozga i kognitivne funkcije, zdravlje očiju te za prenatalno i dojenačko zdravlje. Može se reći da omega-3 nisu samo korisne – one su vitalno važne za svaku stanicu tijela.
Kardiovaskularno zdravlje
Prema Centers for Disease Control, u SAD svake godine od bolesti srca umire oko 610.000 osoba – to svake 4. smrt.1 Većina Amerikanaca (95.7%) unosom ne osigurava dovoljnu količinu EPA i DHA omega-3 masnih kiselina, onu kokja bi imala kardioprotektivni učinak.2
Ispitivanje iz 2012. ocjenjuje da je nizak unos omega-3 čimbenik odgovoran za 54.626 prijevremenih smrti uslijed koronarne bolesti srca.3 Meta-analizom intervencijskih kliničkih pokusa iz 2013. utvrđeno je da se s dodatnih 100 mg/dan za 5% smanjuje rizik od smrti uslijed koronarne bolesti srca.4
Meta-analiza objavljena 2017. pokazala je da je unošenje EPA i DHA omega-3 smanjilo rizik od smrti uslijed koronarne bolesti srca za prosječnih 8%.5 Druge meta-analize su pokazale čak veće, odnosno 17% smanjenje rizika, u skupinama koje su imale povišene trigliceride ili LDL kolesterol. Najveće smanjenje stope smrtnosti, od čak 30%, bilo je zapaženo u pokusima u kojima su se koristile doze EPA i DHA više od 1 grama na dan.
Istraživanja također pokazuju da EPA i DHA omega-3 djeluju na čimbenike oboljenja srca i na druge načine – pomažu da se snize razine triglicerida i smanji krvni tlak. Naime, 21 meta-analiza pokazala je 20-40% smanjenje serumskih triglicerida unošenjem EPA i DHA.6 Također, meta-analizom 70 randomiziranih kontroliranih pokusa bila su utvrđena statistički signifikantna smanjenja sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka.7 Treba uzeti u obzir i potencijalne pozitivne učinke koje imaju omega-3 – njihov unos može biti jednako efikasan kao i promjene stila života poput povećanja fizičke aktivnosti i smanjenog unosa alkohola ili natrija.
Studija objavljena u Mayo Clinic Proceedings pokazala je da se konzumiranjem EPA i DHA omega-3 može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca, naročito kod populacije s povišenim rizikom, i to 16% smanjenje kod osoba s visokim trigliceridima i 14% smanjenje kod osoba s visokim LDL kolesterolom.8 Istraživanje također pokazuje nestatistički signifikantno 6% smanjenje rizika među svim populacijama u randomizoranim kontroliranim pokusima i statistički signifikantno smanjenje rizika koronarnog oboljenja srca od 19% u masovnim prospektivnim studijama. Ti pokazatelji su posebno relevantni za postupanje kod rizika od koronarne bolesti srca. Naime, smatra se da 25% Amerikanaca starijih od 20 godina imaju razine triglicerida od 150 mg/dl ili više,9 a 27% u dobi između 40 i 74 godine ima razine kolesterola od 130 mg/dl ili više.10
Kognitivno i mentalno zdravlje
Dokazano je korisno djelovanje omega-3 na zdravlje mozga. Istraživanje je pokazalo njihov učinak na kognitivnu funkciju i pamćenje, simptome depresije, ADHD i na oporavak od traumatskih povreda mozga.11
Omega-3 povezuju se i sa smanjenim rizikom od kognitivnog oštećenja. U meta-analizi 21 studije DHA je bila posebno povezana s manjim rizikom od demencije i Alzheimerove bolesti.12
Rezultati istraživanja obećavaju i u pogledu mentalnog zdravlja. Postoje dokazi da osobe koje boluju od depresije ne unose dovoljno EPA ni DHA. S obzirom da je depresija jedan od najčešćih mentalnih poremećaja u SAD, istraživanje se bavi ulogom omega-3 u regulaciji raspoloženja. Omega-3 masne kiseline pomažu stanicama mozga da koriste neurotransmitere serotonin i dopamin koji pomažu u regulaciji raspoloženja, te smanjuju upale u mozgu povezane s depresijom.
Prehrana u kojoj nedostaje omega-3 masnih kiselina povezana je sa 50% smanjenim brojem dopaminergičkih neurona koji su glavni izvori dopamina. To ne začuđuje s obzirom da se najmanje 50% mozga sastoji od masti, a DHA je najobilnije zastupljena omega-3 masna kiselina u mozgu.13
Osim toga, neka istraživanja upućuju da bi dodaci prehrani s omega-3 masnim kiselinama mogli smanjiti simptome povezane s AHDH, a u visokim dozama mogli bi biti korisni i kod traumatskih povreda mozga.14
Prenatalno i dojenačko zdravlje
Poznato je da je DHA najvažnija omega-3 masna kiselina tijekom trudnoće, jer predstavlja ključni gradivni element mozga, retine i živčanog sustava. Unošenje dovoljne količine omega-3 tijekom trudnoće povezano je s brojnim dobrobitima za dijete.
Zaključci Early Nutrition Academy upućuju na to da je optimalni unos EPA+DHA 700 mg na dan, od čega bi najmanje 300 mg trebala biti DHA.15
Početkom 2018. American Academy of Pediatrics prepoznala je važnost DHA i arahidonske kiseline za podršku razvoju mozga u prvih 1.000 dana života djeteta. Znanstvenim istraživanjima je dokazano da uzimanje DHA tijekom trudnoće i dojenja podupire zdrav razvoj mozga, oka i živčanog sustava fetusa16.
Istraživanje također pokazuje i korist od unos omega-3 za smanjenje vjerojatnosti ranog prijevremenog poroda i za zdraviju porođajnu težinu novorođenčeta. U nedavnoj meta-analizi, omega-3 se povezuju sa 58% smanjenja vjerojatnosti prijevremenog poroda.17
Zaštita očiju
Omega-3 podržava razvoj vida kod dojenčadi, ali njihov utjecaj je I u ovom području znatno veći. Najveća koncentracija DHA u tijelu nalazi se u mrežnici oka.18 DHA je važan nutrijent za stanice u oku koje kontroliraju mogućnost gledanja pod različitim svjetlosnim uvjetima.19 American Optometric Association potvrđuje rezultate istraživanja koja su pokazala da su EPA i DHA važne za pravilan razvoj funkcija vida i za funkciju retine.20
Omega-3 također ima ulogu i kod sindroma suhog oka. Procjenjuje se da taj sindromu SAD pogađa oko 3,2 milijuna žena starijih od 50 godina21 i 1,68 milijuna muškaraca starijih od 50 godina. Istraživanja upućuju na to da uzimanje dodataka prehrani s omega-3 masnim kiselinama može smanjiti simptome sindroma suhog oka.22
Osim toga, nekoliko studija upućuje na to da veći unos omega-3 može smanjiti rizik od makularne degeneracije (SMD) povezane sa starošću.23 To je osobito važno ako imamo u vidu činjenicu da gotovo 2,1 milijuna Amerikanaca starijih od 50 godina imaju kasni (vlažni) oblik SMD, što može dovesti do oštećenja vida.24 Također, u 2010. godini 9,1 milijuna Amerikanaca imalo je rani (suhi) oblik SMD.25 Do navršene 80. godine, jedan od deset Amerikanaca ima kasni oblik SMD26
Literatura:
[1] CDC, NCHS. Underlying Cause of Death 1999-2013 on CDC WONDER Online Database, released 2015. Data are from the Multiple Cause of Death Files, 1999-2013, as compiled from data provided by the 57 vital statistics jurisdictions through the Vital Statistics Cooperative Program. Accessed Feb. 3, 2015.
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690086/pdf/nutrients-07-05534.pdf
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852674/pdf/nihms946949.pdf
4 https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)61299-4/abstract?code=lancet-site
5 https://www.lipidjournal.com/article/S1933-2874(17)30395-1/pdf
6 http://fatsoflife.com/cardiovascular-studies-page/
7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4054797/pdf/hpu024.pdf
8 https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(16)30681-4/pdf
9 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25973997
10 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23759124
11 https://fatsoflife.com/brain-studies-page/
12 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26718417
13 https://fatsoflife.com/brain-studies-page/
14 https://fatsoflife.com/brain-studies-page/
15 https://www.karger.com/Article/Pdf/365767
16 Ramakrishnan U, Stein AD, Parra-Cabrera S, Wang M, Imhoff-Kunsch B, Juarez-Marquez S, Rivera J, Martorell R. Effects of docosahexaenoic acid supplementation during pregnancy on gestational age and size at birth: randomized, double-blind, placebo-controlled trial in Mexico. Food Nutr Bull. 2010;31:S108–16.
17 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26773247
18 https://fatsoflife.com/prenatal-studies-page/
19 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6348799
20 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16547139
22 Schaumberg DA, Sullivan DA, Buring JE, Dana MR. Prevalence of dry eye syndrome among US women. Am J Ophthalmol. 2003 Aug;136(2):318-26.
23 http://fatsoflife.com/eye-studies-page/
24 http://fatsoflife.com/eye-studies-page/
25 American Academy of Ophthalmology website. https://www.aao.org/newsroom/eye-health-statistics. Accessed August 31, 2018.
26 Rein DB, Wittenborn JS, Zhang X, Honeycutt AA, Lesesne SB, Saaddine J; Vision Health Cost-Effectiveness Study Group. Forecasting age-related macular degeneration through the year 2015: the potential impact of new treatments. Arch Ophthalmol. 2009 Apr;127(4):533-40.