Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Izložba o ljekarništvu na šibenskom području

Povodom 60 godina od osnutka Zdravstvene ustanove Ljekarne Šibenik, u Muzeju grada Šibenika održava se izložba „Apothecarius, Aromatarius, Speciarius, Ljekarnik – Ljekarništvo na šibenskom području“.

Izložba daje kratki pregled ljekarničke djelatnosti na šibenskom području, a organiziraju je Zdravstvena ustanova Ljekarne Šibenik i Muzej grada Šibenika.

Posjetitelji na izložbi mogu vidjeti  velik izbor farmaceutske opreme, raznih posuda, pribora, knjiga i dokumentacije, dio je posvećen narodnom ljekarništvu te “Šibenskoj ljekaruši” članku don Krste Stošića. Pregled ljekarništva započinje najstarijim nalazima iz jednog ljekarničkog groba iz 1. stoljeća poslije Krista, sa skardonitanske nekropole. Ljekarnička djelatnost kroz srednji i novi vijek prezentirana je zapisima iz toga vremena, a kako je izložba nastala u povodu obilježavanja 60. obljetnice osnutka ZU Ljekarna Šibenik, prezentirana je i građa iz druge polovice 20. stoljeća, kao i dio suvremenih pomagala i pribora.

U predgovoru Kataloga izložbe, Marija Mikelin,ravnateljica ZU Ljekarna Šibenik je napisala:

„U ovoj izložbi na fotografijama, dokumentima i predmetima možete istražiti povijest ljekarništva na području naše županije, ali i povijest Ljekarne Šibenik. Podrumi i ormari naših ljekarni skrivali su prašnjave ljekarničke posude, vage, uokvirene fotografije, dokumente, koje smo odlučili osvježiti, udahnuti im prošle živote i vratiti im njihovu prvobitnu ljepotu. Svaki eksponat čuva svoju priču, karakter i tajnu, pa neka tako i ostane.

S ponosom se prisjećamo svih uspjeha koje je Ljekarna Šibenik postigla tijekom dugog i plodnog razdoblja kontinuiranog pružanja kvalitetne zdravstvene skrbi našim pacijentima, a posebno u teškim i izazovnim vremenima poput Domovinskog rata, doba pandemije bolesti COVID-19, kada su naša vrata i prozori za noćna dežurstva uvijek bili otvoreni.

Naravno, naš uspjeh ne bi bio moguć bez našega izvanrednog tima ljekarnika i farmaceutskih tehničara kao nositelja naše ljekarničke djelatnosti koji su posvećeni pružanju najbolje moguće zdravstvene skrbi.

Njihov stručni rad, neprestano usavršavanje na edukacijama i empatija prema pacijentima srce su naše ustanove. Naši nezdravstveni djelatnici nezaobilazne su karike u lancu koji doprinose našoj djelatnosti i zaokružuju je te i njima zahvaljujem.“

Izložba je otvorena do 14. lipnja.

Foto: Ana Močić, univ.mag.pharm., ZU Ljekarna Šibenik