Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Kolagen s MSM-om za bolju teksturu kože i smanjenje bore

Zbog boljih učinaka uzimanja MSM-a uz kolagen, zaključeno je da hidrolizirani riblji kolagen i MSM mogu djelovati sinergijski te dodatno povećati međusobnu učinkovitost.

U posljednjem desetljeću upotreba kolagena u obliku dodatka prehrani stekla je iznimnu popularnost kao učinkovita intervencija protiv starenja. Kao potencijalno koristan bioaktivni sastojak za zdravlje kože, istraživan je i organski oblik sumpora – metilsulfonilmetan (MSM). Pokazalo se da uzimanje MSM-a u obliku dodatka prehrani na genetskoj razini utječe na kožu reguliranjem odabranog broja gena odgovornih za upalu kože, kožnu barijeru i hidraciju.

Budući da je kombinacija kolagena i MSM-a zanimljiva zbog potencijalnih sinergijskih učinaka, cilj nedavno provedene studije bio je istražiti njihov učinak na gustoću kože te niz drugih parametara kože kod zdravih ljudi. Dvostrukoslijepo, placebom kontrolirano, randomizirano istraživanje uključilo je 109 ispitanica u dobi od 40-65 g. koje su nasumično raspoređene u jednu od četiri skupine. Tijekom 12 tjedana primale su placebo, ili 10 g hidroliziranog ribljeg kolagena (Col-HD), ili 5 g ribljeg kolagena u kombinaciji sa 1,5 g MSM-a (ColMSM-LD) ili 10 g ribljeg kolagena u kombinaciji sa 1,5 g MSM-a (ColMSM-HD).

Uočeno je da su sve intervencije, Col-HD, ColMSM-LD i ColMSM-HD učinkovito poboljšale gustoću kože za 15,9%, 16,8% i 15,4% u odnosu na placebo. Kod svih sudionica koje su koristile dodatke prehrani uočena je bolja tekstura kože i smanjenje bora, a najveće poboljšanje postignuto je u skupinama koje su uz riblji kolagen uzimale i MSM. Ispitanice koje su uz MSM uzimale veću dozu kolagena (ColMSM-HD) postigle su značajno poboljšanje debljine kože u odnosu na placebo (3,6%) nakon samo 6 tjedana intervencije. Oba proizvoda s MSM-om, bez obzira na dozu kolagena, imala su bolju učinkovitost u smanjenju hrapavosti kože (za 14,3%) u usporedbi s proizvodom koji sadrži samo kolagen (7,8%). Također, veća doza kolagena s MSM-om bila je učinkovitija u poboljšanju hidracije kože.

Zaključeno je da se riblji kolagen učinkovito razgrađuje do biološki aktivnih kolagenskih peptida, potičući regeneraciju dermisa kože. Zbog boljih učinaka uzimanja MSM-a uz kolagen, zaključeno je da hidrolizirani riblji kolagen i MSM mogu djelovati sinergijski te dodatno povećati međusobnu učinkovitost.

Izvor: Journal of Functional Foods