Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Nadutost

Terapijske mogućnosti u samoliječenju nadutosti uključuju modifikaciju prehrane, mikrobiomsku modulaciju, promicanje evakuacije plina te smanjenje visceralne osjetljivosti

Autorica članka: dr.sc. Katarina Fehir Šola, mag.pharm., univ.mag. dijetoterapije i fitofarmacije, inPharma 84

O nadutosti ili meteorizmu (meteoros – grč. „pluta u zraku“) govorimo kada je trbuh natečen, izbočen i bolan. Općenito se smatra da uzrokuje bol u trbuhu, nadimanje, podrigivanje i prekomjerno izbacivanje plina kroz anus. U većini slučajeva, nadutost je bezopasna i privremena. Stvarna povezanost između nadutosti i bilo kojeg od navedenih simptoma zapravo nije poznata. Neki su ljudi posebno osjetljivi na učinke plina u gastrointestinalnom sustavu, dok drugi podnose velike količine bez stvaranja bilo kakvih simptoma.

Nadutost je čest problem zbog kojeg pacijenti traže savjet ljekarnika. Čak 89% odrasle populacije svakodnevno osjeća simptome nadutosti. Plinovi u probavnom sustavu nastaju gutanjem zraka, a mogu ih izazvati različiti uzročnici kao npr. prebrzo gutanje hrane, stres, intolerancija na hranu, gastropareza, sindrom iritabilnog crijeva, kronična konstipacija, celijakija, nepravilna prehrana, konzumiranje pojedinih namirnica (grah, mliječni proizvodi…). Eliminacija zraka iz probavnog sustava najčešće se odvija eruktacijom (podrigivanjem) pomoću intestinalnih bakterija i flatulencijom. Djeca s grčevitom boli u trbuhu katkada ispuštaju ogromne količine plina. Nije jasno stvaraju li ta djeca više plina nego druga ili su jednostavno na njega osjetljivija.

Nadutost je uzrokovana neravnotežom prirodne crijevne flore (danas poznate kao crijevna mikrobiota) pri čemu dolazi do povećane kolonizacije crijeva bakterijama koje stvaraju plin. Većinu crijevnog zraka stvara crijevo, odnosno bakterije u crijevu tijekom metaboličkih procesa. Taj proces je pojačan određenom hranom (npr. hrana bogata vlaknima, poput kupusa, kelja, mahunarki i luka). Čak i vrlo bogata, masna ili slatka hrana kao i prekomjerna konzumacija alkohola ili kave, mogu uzrokovati nadutost. Nadomjesci šećera koji se koriste u mnogim prehrambenim proizvodima, tzv. light proizvodi i oni bez šećera, ali sa zamjenama (npr. sorbitol i ksilitol) također proizvode plinove u crijevima.

nadutost, bol u trbuhu

Nadutost je također tipičan simptom sindroma iritabilnog crijeva. Psihološki čimbenici kao što su stres i anksioznost, ili hormoni (npr. tijekom trudnoće ili na početku menstruacije) također mogu pospješiti stvaranje plinova u crijevima. Pored toga, razne bolesti mogu biti popraćene nadutošću.

Zdrav gastrointestinalni sustav sadrži prosječno 200 ml plina, a može se povećati i do 700 ml. Plinovi su vodik, metan i ugljikov dioksid. Čak 75% flatusa potječe iz fermentacije hranjivih tvari i bakterijski endogenih glikoproteina u debelom crijevu. Nakupljeni plin gotovo je uvijek u obliku neaktivne pjene koja se sastoji od malih mjehurića. Apsorpcija plinova u tom obliku spriječena je slojem sluzi koja ih pokriva.

Nadutost nije bolest i stoga se ne može postaviti kao „dijagnoza“, već je simptom različitih poremećaja. Taj simptom može, ako nije privremen ili ukoliko je u kombinaciji s drugim simptomima, upućivati na ozbiljne bolesti. Izraženu ili dugotrajnu nadutost treba razjasniti liječnik. Kriteriji za dijagnozu funkcionalne nadutosti – Rome IV – uključuju sljedeće simptome i znakove: ponavljajući osjećaj nadutosti ili vidljivog poremećaja najmanje 3 dana mjesečno; početak simptoma najmanje 6 mjeseci prije dijagnoze; prisutnost simptoma tijekom najmanje 3 mjeseca; nedovoljni kriteriji za uspostavljanje dijagnoze sindroma iritabilnog crijeva, funkcionalne dispepsije ili bilo kojeg drugog funkcionalnog gastrointestinalnog poremećaja.

Na tržištu postoji mnogo pripravaka za samoliječenje te tegobe, i to u različitim oblicima: tablete, kapsule, čajevi, kapi, tinkture, sirupi, granule, oralni gelovi. Odluku o izboru donosi sam pacijent, uz savjet ljekarnika. Ljekarnik treba pri prepoznavanju mogućih uzroka provjeriti koje lijekove pacijent uzima, te da li je ta terapija mogući uzrok nuspojave koja se manifestira kao vjetrovi i nadutost. Prva preporuka ljekarnika u samoliječenju nadutosti je poticanje na pravilnu prehranu i na promjene načina života. Prilikom savjetovanja, pacijenta je važno uputiti na pravilan odabir lijeka i njegovu ispravnu primjenu.

Za samoliječenje stanja pojačanog stvaranja i nakupljanja plinova u probavnom traktu dostupni su antiflatulansi, karminativne biljke, probavni enzimi, probiotici i medicinski ugljen.

nadutost i vjetrovi

Simetikon

Najčešći lijek za koji se pacijenti odlučuju u samoliječenju nadutosti je simetikon. Njegove terapijske indikacije su simptomatsko liječenje gastrointestinalnih tegoba uzrokovanih stvaranjem plinova, a koristi se i kao pomoćno sredstvo kod dijagnostičkih pretraga u području abdomena.

Simetikon smanjuje površinsku napetost mjehurića plina prisutnih u želucu, tankom i debelom crijevu, jer zbog prisutnosti silikon dioksida i svoje velike površine, pridonosi njihovu pucanju i uklanjanju iz organizma. Naime, simetikon mijenja površinsku napetost mjehurića plina koji se nalaze u smjesi hrane i u sluznici probavnog trakta, koji se zatim razgrađuju. Tako oslobođeni plinovi tada mogu biti resorbirani putem stijenke crijeva i uklonjeni pomoću crijevne peristaltike. Ne apsorbira se u krvotok, te se smatra sigurnim za upotrebu. Njegovo djelovanje je isključivo fizikalno, ne sudjeluje u kemijskim reakcijama, a farmakološki i fiziološki je inertan. Ne očekuju se ni sustavni toksični učinci, jer je kemijski inertan i ne resorbira se kroz lumen crijeva. Kod više od 90% bolesnika liječenih simetikonom postignuto je potpuno izostajanje meteorizma ili njegovo značajno smanjenje nakon 2 tjedna.

Oprez je potreban kod osoba koje koriste lijekove s levotiroksinom, jer simetikon može smanjiti apsorpciju lijeka. Preporuka je da se uzima 4 sata prije ili poslije levotiroksina.

Simetikon se koristi i u liječenju dječjih kolika, vrlo čestog problema u djetinjstvu. Javljaju se u prva četiri mjeseca života kod inače zdrave djece, a obilježavaju ih epizode pretjeranog plača. Često dovode do anksioznosti kod roditelja i liječnika koji rade s djecom. U Cochrane sustavnom pregledu literature analizirano je imaju li dojenčad s kolikama tijekom prva četiri mjeseca života koristi od tvari koje ublažavaju, tj. sprječavaju bol, u usporedbi s dojenčadi kojima nisu davana nikakva sredstva ili im je davan placebo. Istraživanja koja su ispitivala simetikon nisu utvrdila nikakvu korist od primjene tog lijeka u odnosu na placebo.

simetikon

Ostele mogućnosti liječenja

Karminativne droge – iz anisa (Anisi fructus), komorača (Foeniculi fructus) i kima (Carvi fructus) – smanjuju meteorizam višestrukim mehanizmima djelovanja. Mogu se koristiti i u pedijatriji za smirenje dječjih kolika. Na tržištu se nalaze u obliku tinktura i čajeva, a koriste se kratkotrajno za liječenje simptoma nadutosti, do 2 tjedna.

Mogu se preporučiti i biljke te eterična ulja koja potiču lučenje probavnih enzima – đumbir, slatki komorač, korijandar, kumin, paprena metvica i kurkuma. One pomažu u razgradnji hrane te na taj način smanjuju i nadutost. Ekstrakt ananasa (bromelain) dobro nadoknađuje manjak proteolitičkih enzima.

Crijevna mikroflora tj. mikrobiota ima veliku ulogu u iskorištavanju hrane; u fermentaciji neprobavljivih ugljikohidrata; proizvodnji esencijalnih nutrijenata (vitamini B i K); metabolizmu žučnih kiselina, sterola i stranih tvari; obrani od patogenih organizama, i to sprječavanjem rasta i natjecanjem s njima za izvore hrane; zatim u izgradnji strukture crijeva; metabolizmu lijekova i sl. Bakterije crijeva su potpuno prirodni mikroorganizmi koji se nalaze u zdravim crijevima i podržavaju probavu i dobrobit crijeva na više načina.

Izbor probiotika za pacijente ovisi o sadržaju probiotičkih kultura. Pravilnom upotrebom probiotika koji se kombiniraju u posebnim sastavima protiv različitih uzroka – upale, sindroma propusnog crijeva (leaky gut), štetnih mikroba (često nakon liječenja antibioticima ili crijevnih infekcija), poremećaja peristaltike – rješavaju se i uklanjaju uzroci tegoba. Veliku učinkovitost pokazali su oni s količinom od 450 milijardi bakterija.

probiotici, dobre bakterije

Dodatni savjeti za pacijente

Možemo zaključiti da terapijske mogućnosti u samoliječenju uključuju modifikaciju prehrane, mikrobiomsku modulaciju, promicanje evakuacije plina te smanjenje visceralne osjetljivosti.

U samoliječenju nadutosti uvijek započinjemo savjetovanjem o pravilnoj prehrani. Potrebno je provjeriti postoji li intolerancija na određene namirnice. Iz jelovnika je potrebno ukloniti teško probavljivu hranu koja izaziva nadutost. Preporuka je smanjiti pušenje i konzumaciju alkohola. Važno je, također, redovito vježbanje, izbjegavanje vode tijekom obroka, redovito korištenje probiotika. Ponekad pomaže i samomasaža eteričnim uljima karminativnih biljaka.


Literatura:

1. Priručnik za samoliječenje, Vjetrovi i nadutost, CASI,

2. Marković S. Skripta škole fitoaromaterapije, verificirani program edukacije po francuskom modelu; Centar Cedrus u Zagrebu, 2014. Dostupno na: www.plantagea.hr

3. HALMED – sažetci opisa svojstava lijekova i upute o lijeku. Dostupno na: http://almp.hr/Lijekovi/Baza-lijekova/

4. Marsh A, Eslick EM, Eslick GD. Does a diet low in FODMAPs reduce symptoms associated with functional gastrointestinal disorders? A comprehensive systematic review and meta-analysis.  Eur J Nutr. 2016;55(3):897-906.

5. Seo AY, Kim N, Oh DH. Abdominal bloating: pathophysiology and treatment. J Neurogastroenterol Motil. 2013;19(4): 433–453.

6. Shen YH, Nahas R. Complementary and alternative medicine for treatment of irritable bowel syndrome. Can Fam Physician. 2009;55(2):143-8.

7. Lacy BE, Gabbard SL, Crowell MD. Pathophysiology, evaluation, and treatment of bloating: hope, hype, or hot air? Gastroenterol Hepatol (N Y). 2011;7(11):729-39.

8. Escop Monographs (European Scientific Cooperative On Phytotherapy, second edition,2003. supplemented 2009. , monografije Anisi fructus, Carvi fructus, Foeniculi fructus, Curcumae Longae Rhizoma, Eucalypti aetheroleum, Cynarae folium, Fumariae herba, Rhei radix, Sennae folium,fructus, Zingiberis rhizome, Aloe barbadensis. Dostupno uz doplatu na: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.3112