Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Sagas Rc 20 Collagen Extra 15 000 – sinergija znanosti i ljepote

Naticol®, bogat bioaktivnim peptidima kolagena tipa I, pokazao se kao učinkovit dodatak prehrani u poticanju stvaranja kolagena i očuvanju zdravlja kože, zglobova i kostiju

Autorica članka: Olgica Velkovski Škopić, mag.pharm., inPharma 91

Kolagen je glavni strukturni protein iz obitelji glikoproteina te čini 30% proteina prisutnih u ljudskom tijelu. Pruža strukturu, potporu ili snagu koži, mišićima, kostima i vezivnom tkivu (hrskavica, ligamenti i tetive). Nalazi se u organima, krvnim žilama i sluznici crijeva. Pomaže da tkiva budu jaka i otporna, sposobna izdržati istezanje. Osim toga, pomaže stvaranje fibroblasta u dermisu, u zamjeni mrtvih stanica kože, u zgrušavanju krvi, daje snagu i elastičnost koži…

 Različiti tipovi kolagena i njihova funkcija

U ljudskom tijelu identificirano je čak 28 različitih tipova kolagena, svaki sa ​​specifičnom strukturom i ulogom. Razlika je u slijedu i vezivanju različitih peptida u lancu. Namotaj od 3 lanca čini temeljnu jedinicu prirodnog kolagena – tropokolagen. Glavne aminokiseline koje čine kolagen su prolin, glicin i hidroksiprolin. Za stvaranje trostruke spirale tijelo treba i odgovarajuću količinu vitamina C, cinka, bakra i mangana. Ključni tipovi uključuju:

Tip I – čini oko 90% kolagena u tijelu i prisutan je u koži, kostima i tetivama. Njegova gusto složena struktura pruža iznimnu čvrstoću i otpornost tim tkivima. Sastoji se od 2 identična polipeptidna lanca i 1 različitog.

Tip II –prisutan je u hrskavici te ima ključnu ulogu u podršci i pokretljivosti zglobova, a sastoji se od 3 identična lanca.

Tip III – najčešći je u mišićima, arterijama i organima, a doprinosi njihovoj strukturi i funkciji.

Tip IV – gradi slojeve kože i ključan je za njezin integritet.

Tip V – nalazi se u kosi, rožnici oka te određenim slojevima kože kao i u tkivu posteljice.

Svaki od njih ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja i funkcije određenih tkiva u tijelu.

 Proces starenja i gubitak kolagena

Proizvodnja kolagena u ljudskom tijelu postupno započinje opadati ulaskom u dvadesete godine, a postojeći kolagen se brže razgrađuje. U ženskoj populaciji, ulaskom u menopauzu, značajno pada proizvodnja kolagena. Osim prirodnog procesa starenja, nezdrav način života uzrokuje dodatnu degradaciju – pušenje, prekomjerna konzumacija alkoholnih pića, puno šećera i ugljikohidrata u prehrani, nedovoljno sna, prekomjerno izlaganje suncu i nedovoljno kretanja. Starenjem se kolagen iz čvrste mreže vlakana pretvara u neorganiziranu mrežu, manje debljine i snage, što uzrokuje pojavu ovješene kože i bora na njezinoj površini. Dolazi i do nelagode i bolova u zglobovima i mišićima.

 Strategije za očuvanje kolagena i zdravlja tkiva

Kako bi se smanjili gubici kolagena i očuvalo zdravlje kože, zglobova i kostiju, ključno je izbjegavati štetne životne navike te različitim strategijama poticati stvaranje kolagena. To su:

Uravnotežena prehrana – konzumacija hrane bogate proteinima, vitaminima i mineralima koji su ključni za proizvodnju kolagena, poput vitamina C, cinka, bakra i mangana.

Dodaci prehrani – koji sadrže kolagenske peptide, poput Naticola®, mogu pomoći u poticanju proizvodnje kolagena i očuvanju zdravlja kože, zglobova i kostiju.

Zdrav stil života – redovita tjelesna aktivnost, adekvatan san, izbjegavanje pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola, te zaštita kože od štetnih sunčevih zraka ključni su faktori u očuvanju kolagena i općeg zdravlja tkiva.

Naticol® kolagenski peptidi: učinkovit dodatak prehrani

Kolagen ima visoku molekularnu težinu, pa se ne može apsorbirati u tijelu, no njegovi strukturni dijelovi, peptidi, mogu. Naticol®, bogat bioaktivnim peptidima kolagena tipa I, pokazao se kao učinkovit dodatak prehrani u poticanju stvaranja kolagena i očuvanju zdravlja kože, zglobova i kostiju. Studije su pokazale njegovu sposobnost poboljšanja elastičnosti, čvrstoće i hidracije kože, smanjenja bolova te poboljšanja pokretljivosti kod osteoartritisa.

Naticol® kolagenski peptidi, dobivaju se u 2 koraka iz riblje kože. Prvo se ekstrahira morski kolagen, a zatim se enzimatskom hidrolizom razgrađuje na peptide. Apsorpcija kolagenskih peptida ovisi o molekularnoj težini i brža je i lakša od samog kolagena.

Naticol® je skup bioaktivnih i bioraspoloživih peptida izvedenih uglavnom iz kolagena tipa I. Ima visoku bioraspoloživost i brzo djelovanje, visoku razinu čistoće, a neutralnog je okusa i mirisa.

Klinički dokazi o djelotvornosti Naticola®

Potencijalna područja primjene Naticola® mogu se podijeliti na prevenciju starenja kože, bolju pokretljivost zglobova, održavanje tjelesne spremnosti i aktivno starenje.

Dvostrukoslijepa, randomizirana, placebom kontrolirana studija na 60 žena prosječne starosti 56 g. istraživala je učinak Naticol® peptida kolagena na znakove starenja kože. Ispitivanje je provedeno u Francuskoj, a kontrolirali su ga certificirani dermatolozi. Uzimanje 5 g tih peptida kolagena tipa I tijekom 8 tjedana dovelo je do blagotvornih učinaka na kvalitetu kože. Značajna poboljšanja vidjela su se u smanjenju periorbitalnih bora na licu, uz povećanje elastičnosti i čvrstoće kože na licu i abdomenu. Dodatno ispitivanje na 40 žena koje su uzimale 10 g Naticol® peptida kolagena u razdoblju od 12 tjedana uputilo je na poboljšanje vlažnosti i elastičnosti kože.

Aminokiseline u Naticolu® mogu doprinijeti zdravlju zglobova i kostiju. Dvostrukoslijepa, randomizirana, placebom kontrolirana pilot studija provedena je na 30 zdravih starijih ispitanika s osteoartritisom koljena. Tijekom 12 tjedana uzimanja 10 g Naticola® na dan, simptomi osteoartritisa ispitivani su WOMAC indeksom boli i fizičke spremnosti te VAS boli. Rezultati su pokazali da Naticol® može smanjiti bol i povećati fizičku spremnost, te poboljšati kvalitetu života pacijenata s osteoartritisom.

Studije s Naticol® kolagen peptidima upućuju na mogućnost održavanja gustoće  i snage kostiju i mišićne mase, regulaciju razina glukoze i kolesterola u krvi. U kombinaciji s drugim sastojcima potrebnim za izgradnju kolagena, kao što su već spomenuti vitamini C, D, cink i selen, Naticol® će pokazati bolju učinkovitost i iskoristivost.

Reference:

Avila Rodríguez MI, Rodriguez Barroso LG, Sánchez ML. Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications. Journal of Cosmetic Dermatology. 2018 Feb;17(1):20-6.

Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin pharmacology and physiology. 2014;27(1):47-55.

Bello AE, Oesser S. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Current medical research and opinion. 2006 Nov 1;22(11):2221-32.

https://foodinsight.org/collagen-supplementation-is-it-all-hype/ Datum pristupa 03.05.2024

https://medlineplus.gov/druginfo/natural/1606.html      Datum pristupa 03.05.2024.

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23089-collagen Datum pristupa 03.05.2024

Kumar S, Sugihara F, Suzuki K, Inoue N, Venkateswarathirukumara S. A double-blind, placebo-controlled, randomised, clinical study on the effectiveness of collagen peptide on osteoarthritis. J Sci Food Agric. 2015 Mar 15;95(4):702-7. doi: 10.1002/jsfa.6752. Epub 2014 Jun 24. PMID: 24852756.

Lacey S, Bonnett C, Seamans K, Doolan A. Effect Size Statistics to Inform an Exploratory Analysis of a Double-Blinded, Randomised, Placebo Controlled Pilot Clinical Study to Evaluate the Efficacy of Naticol®, Specific Fish Collagen Peptides to Alleviate Symptoms of Osteoarthritis in the Knee. Juniper Online JOCS. 2019 June 17;10. doi: 10.19080/JOJCS.2019.10.555783 MS.ID.555783

Duteil, L. (2018). Effect of Low Dose Type I Fish Collagen Peptides Combined or not with Silicon on Skin Aging Signs in Mature Women. Journal of Case Studies, 6.

Duteil, L., Queille‐Roussel, C., Maubert, Y., Esdaile, J., Bruno-Bonnet, C., & Lacour, J.P. (2016). Specific Natural Bioactive Type 1 Collagen Peptides Oral Intake Reverse Skin Aging Signs In Mature Women. Journal of Aging Research and Lifestyle.

https://www.naticol.com/en/naticol-en/collagen-peptides/#collagen Datum pristupa 03.05.2024.

https://www.naticol.com/en/naticol-en/the-science-behind-naticol/ Datum pristupa 03.05.2024.