Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Samoliječenje funkcionalnih probavnih poremećaja

Funkcionalni probavni poremećaji najčešće se manifestiraju kao funkcionalna dispepsija, sindrom iritabilnog kolona, dijareja, zatvor i abdominalna bol, pa ne čudi da pacijenti s tim poremećajima imaju vrlo lošu kvalitetu života

Autorica članka: Klaudija Gusić Bikić, univ.mag.chem.

Funkcionalni probavni poremećaji karakterizirani su kao skup stanja koja se pojavljuju u obliku abnormalnog funkcioniranja gastrointestinalnog trakta (GI). Pojavljuju se simptomi u vidu jasnih patoloških promjena, koji nemaju organskog uzroka. Rezultiraju promjenama u osjetljivošću, motilitetu crijeva, narušenoj mikrobioti te poremećenoj imunološkoj funkciji. Prisutnost funkcionalnih probavnih poremećaja najčešći je uzrok GI tegoba. Često su povezani s kroničnom boli i drugim funkcionalnim stanjima (kronični umor) te problemima s anksioznošću i depresijom.

Funkcionalni probavni premećaji nastaju kao rezultat složenih interakcija između različitih faktora kao što su prehrana i način života, stres, različiti psihološki faktori, genetska predispozicija i korištenje različitih lijekova. Možemo reći da ima više uzroka funkcionalnih probavnih poremećaja, pa rješavanju tih problema pristupamo integrativno.

Moždano-crijevna povezanost

Veza poznata kao os mozak-crijevo podrazumijeva složenu komunikaciju centralnog živčanog sustava i enteričkog živčanog sustava poznatog kao „drugi mozak“ koji upravlja probavnim traktom. Ta veza je posebno intenzivna jer se cijelom dužinom probavne cijevi nalazi gusti splet živčanih vlakana koji kontroliraju različite funkcije probavnog trakta. Zbog te dvosmjerne komunikacije, intenzivni osjećaji stresa i anksioznosti često dovode do poremećaja motiliteta crijeva i do poremećaja sekretorne funkcije sluznice crijeva (smanjenje ili pojačanje). S druge strane, poremećena ravnoteža u crijevima može djelovati na raspoloženje. Abdominalna bol doživljava se kada nema nikakvog fizičkog uzroka, a normalne crijevne podražaje mozak percipira kao signal boli, što s vremenom može inducirati razvoj anksioznosti. Preporučuje se korištenje ekstrakta korijena adaptogene biljke Rhodiola rosea L. koja pomaže organizmu u prilagodbi na emocionalni stres. Phytobiane Rhodiola standardizirana je na salidrozid koji pokazuje širok spektar farmakoloških utjecaja poput antioksidativnih, protuupalnih i imunostimulatornih. Standardizirana je i na rosavin koji pokazuje značajne terapeutske učinke u spektru različitih kroničnih bolesti uključujući neurološke, probavne i respiratorne poremećaje te poremećaje u koštanom sustavu. Salidrozid i rosavin su u fokusu istraživanja zbog svojeg utjecaja na fizičko i mentalno zdravlje, a posebno načina njihove sinteze biotehnološkim postupcima.

Prehrambene navike također imaju ključnu ulogu u zdravlju GI trakta. Određene namirnice mogu ubrzati ili usporiti peristaltiku crijeva. Prehrana bogata voćem, povrćem i vlaknima potiče normalnu sekreciju probavnih enzima, pridonosi redovitom pražnjenju i zdravoj mikrobioti crijeva. Hrana koja iritira sluznicu želuca ili pojačava proizvodnju želučane kiseline može pogoršati simptome funkcionalne dispepsije koja se manifestira kao osjećaj boli ili nelagode u gornjem dijelu abdomena. Nema organskog uzroka, a javlja se kao nepotpuna probava, osjećaj žarenja, nagrizanja, nadutosti, ali i kao postprandijalni osjećaj punoće. Bolesnici čiji je glavni simptom bol s refluksnim tegobama, potražit će rješenje u antacidima, dok će se kod problema s grčevima posegnuti za spazmoliticima. Digebiane RFx smanjit će osjećaj žarenja i nagrizanja, jer sadrži natrijev i kalcijev karbonat koji neutraliziraju želučanu kiselinu te ekstrakt matičnjaka koji je prirodni spazmolitik te smanjuje grčeve, nadutost i dodatno umiruje crijeva. Olakšava digestiju, te reducira stres i anksioznost.

Prehrana bogata procesiranim namirnicama, šećerima i mastima može potaknuti rast patogenih bakterija i poremetiti ravnotežu crijevne mikrobiote. Crijevna mikrobiota je važna zajednica mikroorganizama koji žive u simbiozi u crijevima, a čija ravnoteža utječe na brojne funkcije probavnog sustava i sveukupnog zdravlja. Disbioza crijevne mikrobiote posljedično može oslabiti i imunološku obranu, a može se manifestirati kao gubitak korisnih mikroorganizama, prekomjeran rast patogenih mikroorganizama, te gubitak ukupne raznolikosti, što može biti jedan od uzroka sindroma iritabilnog kolona (IBS-a). IBS jedan je od najčešćih funkcionalnih probavnih poremećaja s podtipovima IBS-a s dominacijom dijareje; dominacijom konstipacije; te miješani tip dijareja-konstipacija. Pioniri u istraživanju mikrobiote, francuska tvrtka Pileje, dala je rješenje u obliku Lactibiane linije koja pruža jedinstvena i specifična rješenja kod tih problema. Kod IBS-a s dominacijom konstipacije preporučuje se proizvod Lactibiane Reference čiji mikrobiotički sojevi vraćaju crijevnu mikrobiotu u ravnotežu te klinički dokazano pomažu kod problema s dugotrajnom konstipacijom. Kod IBS-a s dominacijom dijareje ili miješanog IBS-a dijareja-konstipacija preporučuje se Lactibiane Tolerance, jer sadrži pet sojeva bakterija koje pomažu i kod problema s autoimunim bolestima i intolerancijom na određene vrste hrane, a u kombinaciji s Permealine-om dolazi do cijeljenja crijevne mukoze i stišavanja upala u crijevima. On sadrži L-glutamin koji je izvor energije enterocitima te stimulira rast mukoze u crijevima.

Često se kod problema s funkcionalnim poremećajima crijeva pristupa isključivo u smjeru “stišavanja” simptoma bez integrativnog pristupa i traženja uzroka. Uistinu je potrebno sagledati sve potencijalne uzroke koji bi mogli imati utjecaja te liječenju pristupiti cjelovito – uz prilagodbu životnih navika, potrebno se fokusirati da one budu i dugoročno održive, što podrazumijeva korekciju prehrane, fizičku aktivnost i primjenu tehnika za lakše podnošenje negativnih emocija.

Ro.Ra.Natura promo