Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ulje pasjeg trna – čarobni sastojak za ljepotu iznutra

Do danas je dokazano da pasji trn doprinosi održavanju zdravih sluznica i kože te pomaže u liječenju različitih oštećenja, rana, opeklina, lezija i upala sluznica usne šupljine, oka i vaginalne sluznice te čira na želucu

Autorica članka: Vanja Plačko Dodig, mag.pharm., MBA

Pasji trn, latinskog naziva Hippophae rahmnoides, otporan je listopadni grm koji može izdržati vrlo niske zimske temperature, porijeklom je iz umjereno hladnih područja Azije i Europe. Biljka se tradicionalno koristi u prehrani Tibetanaca, a u tradicionalnoj medicini za liječenje brojnih tegoba.

Plodovi pasjeg trna su narančasto-žute bobice bogatog kompleksnog sastava. Sadrže visok udio bioaktivnih sastojaka, i to karotenoide, flavonoide, polifenole, esencijalne masne kiseline, vitamine C,E i K, aminokiseline, minerale, ulje i vlakna.

Vrlo visok sadržaj vitamina C plod pasjeg trna svrstava među njegove najbogatije biljne izvore. Ulje pasjeg trna iz pulpe sadrži vrlo visoke koncentracije karotenoida, čak od 300-2.000 mg/100 g, od kojih su glavni beta-karoten, zeaksantin i likopen, zatim vitamina E u obliku alfa-tokoferola te vitamina K.

Ulje pasjeg trna jedan je od najpoznatijih bioaktivnih sastojaka. Sadrži veliku količinu omega nezasićenih masnih kiselina, ključnog sastojka za zdravu kožu i održavanje strukture sluznice u dobrom stanju. Zbog svog kompleksnog sastava ulje pasjeg trna svrstava se u prirodne antioksidanse, te je jedino biljno ulje koje istovremeno sadrži omegu-3, -6, -7 i -9.

Omega-7 – palmitoleinska masna kiselinanalazi seu membrani stanica kože i sluznice kao gradivni element. Potiče i održava zadravom hidrolipidnu barijeru, što omogućava prolaz hranjivih tvari te zaštitu od mikroorganizama i slobodnih radikala. Ima utjecaj na opekline, pomaže u borbi protiv bora, suhoće i drugih simptoma starenja kože. Regenerira, hidrira i jača sluznicu usne šupljine, oka, probavnog i urogenitalnog trakta.

Omega-9 – oleinska masna kiselinaima ključno djelovanje u obnovi staničnih membrana kože, čineći ju glatkijom. Osim toga ima visoku sposobnost prodiranja u kožu i antibakterijsko djelovanje.

Omega-6 – linolna masna kiselina je strukturna komponenta tjelesnih membrana. Doprinosi hidraciji kože i obnavljanju te jačanju njezine zaštitne barijere. Osim toga ima antibakterijsko djelovanje.

Omega-3 – alfa-linolenska masna kiselinaje strukturna komponenta tjelesnih membrana. Doprinosi hidraciji i obnavljanju te jačanju njene zaštitne barijere. Ima i protuupalni učinak te se može koristiti kod upalnih stanja kože.

OlioVita i OlioVita Protect

OlioVita je prirodni dodatak prehrani na osnovi visokokvalitetnog ulja pasjeg trna, bogatog esencijalnim omega-3, -6, -7 i -9 masnim kiselinama te prirodnim vitaminima A i E koji pridonose očuvanju i obnavljanju kože i sluznica. Smanjuje hrapavost, povećava elastičnost i hidriranost kože, a ispitivanjem su pozitivni učinci zabilježeni kod 59% ispitanika.

OlioVita doprinosi poboljšanju hidriranosti kože i sluznica, posebno žena u menopauzi. Preporučuje se za hidraciju i obnavljanje sluznice vaginalnog područja, sluznice oka, usta i gastrointestinalne sluznice.

Dvostrukoslijepa kontrolirana studija pokazala je značajno smanjenje simptoma svrbeža, peckanja, boli, suhoće oka, suhoće sluznica i boli u zglobovima kod ispitanika sa Sjörgenovim sindromom.

OlioVita

OlioVita Protect dodatak prehrani za zaštitu kože od sunca temelji se na 100% prirodnim sastojcima: ulju pasjeg trna, ekstraktu grejpa i ružmarina te vitaminu D. Zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji sastojaka, pomaže u prevenciji i zaštiti kože od negativnog utjecaja sunčevog zračenja, štiti kožu od fotostarenja, opeklina i crvenila, smanjuje nastanak sunčevih pjega i alergija te regenerira stanice kože od štetnih učinaka sunca. Ekstrakti grejpa i ružmarina dokazano smanjuju nastanak eritema uslijed izlaganja suncu i poboljšavaju parametre kao što su hidracija, elastičnost i smanjenje dubine bora.

OlioVita Protect dopire do hipodermisa, potpuno obnavljajući kožu u samo 24 sata. Sinergistički učinak svih aktivnih sastojaka osigurava koži esencijalne nutrijente, zaštitu od UVA, UVB i IR zračenja, bez narušavanja procesa tamnjenja. Učinkovitost je dokazana in vitro i in vivo studijama.

OlioVita Protect

Orbico promo