Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Utjecaj mikrobiote i osi crijevo-mozak na GI bolesti i neuropsihološke poremećaje

Grupa Pileje, pionir u istraživanjima mikrobiote, još je prije više od 30 g. na tržište plasirala prvi probiotik – Lactibiane Reference. Danas svaki proizvod linije Lactibiane sadrži formulaciju dizajniranu za određenu namjenu, a svi su proizvedeni u skladu s najstrožim kriterijima kvalitete.

Autorica članka: Petra Trojić, mag.nutr.


U ljudskom probavnom sustavu nalazi se više od 100 trilijuna mikroorganizama koji čine crijevnu mikrobiotu. To je 10 puta više nego broj svih ljudskih stanica u organizmu. Uspostava i razvoj ekološkog sustava crijevne mikrobiote započinje  rođenjem, a crijevna mikroflora tijekom života je relativno stabilna, iako je podložna utjecajima egzogenih i endogenih faktora (prehrana, korištenje lijekova, bolesti, starenje). Njezin sastav specifičan je za svaku osobu, te ima značajnu ulogu u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti. Važnost crijevne mikrobiote očituje se u njenom utjecaju na fiziologiju, metabolizam, prehranu i imunološku funkciju, a poremećaji crijevne mikrobiote povezani su s brojnim patološkim stanjima, uključujući upalne bolesti crijeva, kolorektalni karcinom, sindrom iritabilnog kolona, alergijske bolesti, pretilost, metabolički sindrom…

Danas se sve više proučava odnos prehrane i mikrobiote te učinak prehrambenih intervencija. U kliničkoj praksi sve je prisutnija upotreba probiotika, prebiotika i simbiotika. Grupa Pileje, kao pionir u istraživanjima mikrobiote, još je prije više od 30 godina na tržište plasirala prvi probiotik – Lactibiane Reference. Danas svaki proizvod linije Lactibiane sadrži formulaciju dizajniranu za određenu namjenu, a svi su proizvedeni u skladu s najstrožim kriterijima kvalitete.

Primjerice, za probiotik Lactibiane Reference kliničke studije dokazuju učinkovitost mikrobiotičkih sojeva kao potpore jačanju imuniteta i crijevne flore te potpore dobrom radu crijeva (kod konstipacije i sindroma iritabilnog kolona praćenog konstipacijom).

Drugi probiotik, Lactibiane Tolerance, zbog sojeva koje sadrži,  izbor je kod funkcionalnih poremećaja crijeva koje prati dijareja, kod alergija na hranu, povećane permeabilnosti crijeva, autoimunih bolesti te kod primjene nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Za upalna stanja visokog stupnja, kod ulceroznog kolitisa i Chronove bolesti, preporučuje se primijeniti Lactibiane Iki koji sadrži 3 mikrobiotičke bakterijske kulture na kojima su rađene kliničke studije.

U današnje vrijeme, u želji za prevencijom i potencijalnim tretiranjem bolesti povezanih s poremećajima mikrobiote, uz probiotike se pronalaze i drugi načini manipulacije crijevnom mikrobiotom poput njene fekalne transplantacije.

Danas se crijeva popularno nazivaju „drugim mozgom“ zbog činjenice da je u njima smješteno čak 100 milijuna neurona, a poznata je i potvrđena činjenica o postojanju dvosmjerne komunikacije u osovini mozak-crijeva. Komunikacija između mozga i crijeva iznimno je složen proces koji se odvija različitim mehanizmima, a najveći broj informacija putuje u obliku živčanih signala preko nervus vagusa, velikog živca koji se proteže od mozga do debelog crijeva. Mozak i crijevo mogu komunicirati i upalnim medijatorima tako da ih imuno stanice luče kako bi potaknule, ili smanjile upalni odgovor unutar tijela. Upalni medijatori, citokini, su sitne molekule koje mogu proći krvno-moždanu barijeru, pa ne čudi da su mnoge upalne bolesti crijeva povezane s različitim psihičkim i neurološkim bolestima. Alarm koji imuno stanice izazovu u crijevima, vrlo brzo će se oglasiti i u mozgu. Simptomi poput pada koncentracije, pojave anksioznosti i poremećaja raspoloženja mogu biti pokazatelji stanja uzbune koji je iz crijeva prispio u mozak.

Kod pojave mentalnog i emocionalnog stresa, uz stanje depresije, preporuka je primjena proizvoda Melioran Regul. Taj dodatak prehrani sadrži adaptogenu biljku rodiolu koja organizmu pomaže u prilagodbi na emocionalni stres te posljedično poboljšava raspoloženje. U sinergiji s rodiolom je šafran koji obiluje aktivnim i ljekovitim sastojcima te se tradicionalno koristi kod osjećaja umora i depresije, a primjena rezultira i poboljšanom koncentracijom te pamćenjem.

S druge strane, nadutost, osjećaj težine nakon jela, grčevi i bolovi u trbuhu mogu biti posljedica informacija o problemima unutar mozga koje on povratno šalje u crijeva. Činjenica je da se fokus često stavlja na rješavanje samo jednog problema u ova dva sustava, ne uzimajući u obzir da uzrok problema možda leži baš s druge strane osovine crijevo – mozak.

RoRa.Natura promo