Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Zdrava crijeva i sportski uspjeh

Kako L-glutamin jača probavu i podržava sportsku izvedbu

Autori članka: Karlo Prižmić mag.nutr. i Luka Radeljević

Savjetovanje sportaša i rekreativaca u ljekarni

… kako unaprijediti trening i sportski nastup te omogućiti kvalitetno i dugotrajno bavljenje sportom, prevenirati ozljede i očuvati zdravlje

U potrazi za optimalnom sportskom izvedbom i općim zdravljem sve se više pažnje posvećuje integrativnom pristupu u kojem su zdrava crijeva prioritet. Glutamin je najzastupljenija i najsvestranija aminokiselina u tijelu, glavni energetski supstrat za stanice imunološkog sustava, jer doprinosi njihovom rastu i reprodukciji. Uvjetno esencijalna aminokiselina zbog povećanih potreba postaje esencijalna kod zdravih pojedinaca u stresnim razdobljima, pa u sportu predstavlja most između zdravlja i uspjeha. Kao gorivo za stanice crijevne sluznice, L-glutamin je temelj u održavanju zdrave probave, jer osigurava da tijelo učinkovito resorbira hranjive tvari potrebne za energiju, oporavak i izdržljivost. Suplementacija L-glutamin ima dvojaku ulogu: osnažuje probavni sustav i podržava sportsku izvedbu, pa je ključan za sve koji žele bolje tjelesne sposobnosti. Vrlo je važan rekreativcima i vrhunskim sportašima za postizanje željenih sportskih rezultata i poboljšanje kvalitete života.

L-Glutamin i probava

Ta ključna, uvjetno esencijalna aminokiselina, ima značajnu ulogu u podržavanju zdravog probavnog sustava. Služi kao primarni izvor energije za enterocite, stanice crijevne sluznice, čime direktno doprinosi očuvanju integriteta crijevne barijere. Također smanjuje rizik od upalnih stanja poput sindroma propusnih crijeva, koja mogu negativno utjecati na resorpciju hranjivih tvari i zdravlje pojedinca. Suplementacija L-glutaminom pacijentima omogućava bolju funkciju probavnog sustava, jer se postižu bolja resorpcija i iskorištavanje hranjivih tvari, što je neophodno i za energiju tijekom fizičkih aktivnosti.

Istraživanje iz 2015. godine, koje je trajalo 14 dana, imalo je za cilj proučiti utjecaj svakodnevne suplementacije L-glutaminom (30 g) na zdravlje mikrobiote pretilih osoba. Veći omjer bakterijskog roda Bacteroidetes i Firmicutes (F/B) jedan je od znanstveno prihvaćenih biomarkera pretilosti, a ova je studija pokazala da osobe koje su dobivale L-glutamin imaju smanjen omjer F/B sa 0,85 na 0,57. Zaključeno je da svakodnevna suplementacija L-glutaminom ima sličan učinak na zdravlje mikrobiote kao i gubitak tjelesne mase.

Sinergija fizioloških procesa i sportskog uspjeha

Osim što je ključna gradivna komponenta mišića, L-glutamin je nezamjenjiv za optimiziranu sportsku izvedbu. Kao aminokiselina sa svojstvima signalizirajuće molekule koja podržava brži oporavak mišića, smanjuje vrijeme oporavka nakon intenzivnih treninga i omogućava sportašima povećanu učestalost i intenzitet treninga, uz smanjen rizik od prekomjerne iscrpljenosti ili ozljeda. Zahvaljujući utjecaju na stijenku crijeva omogućava povećanu resorpciju potrebnih nutrijenata za sintezu proteina koji potiču izgradnju mišićne mase i sprječavaju katabolizam mišića, proces kojim intenzivna fizička aktivnost može dovesti do razgradnje mišićnog tkiva.

L-glutamin ima ključnu ulogu i u održavanju funkcije imunološkog sustava, posebno u kontekstu intenzivnih fizičkih napora, čestih među sportašima. Na molekularnoj razini je esencijalan za proliferaciju i aktivaciju limfocita, bijelih krvnih stanica koje su temelj adaptivnog imunološkog odgovora. Time neposredno utječe na sposobnost tijela da razvije specifičan odgovor na patogene. Osim toga, važan je i za funkciju makrofaga koji obavljaju ključnu ulogu u urođenom imunološkom sustavu, omogućavajući im efikasnije fagocitiranje i uništavanje patogena.  

Osim direktne uloge u imunološkom odgovoru i indirektne protuupalne uloge, L-glutamin potiče sintezu glutationa, jednog od glavnih antioksidansa u tijelu, koji štiti stanice od oksidativnog stresa i potiče regeneraciju tkiva. Ta je sposobnost iznimno važna u kontekstu intenzivnih treninga koji mogu povećati proizvodnju slobodnih radikala i tako dodatno opteretiti imunološki sustav. Optimalna razina L-glutamina neophodna je za stvaranje glutationa, brži oporavak i kvalitetniju sportsku izvedbu.

Optimalna doza za maksimalni učinak

U znanstvenoj literaturi nisu navedene konkretne doze za sve skupine pojedinaca, pa navodimo dokazane preporuke i činjenice. U studiji provedenoj s profesionalnim sportašima borilačkih sportova, oni su nakon intenzivnih treninga tijekom tri tjedna dobivali L-glutamin, i to 0,3 g/kg tjelesne mase. Na kraju su, u odnosu na kontrolnu skupinu, imali znatno veću koncentraciju salivarnog imunoglubina A, primarnog antitijela imunološkog sustava sluznice; znatno veću razinu dušikovog oksida bitnog za obranu mukoze dišnih puteva; znatno povećan omjer testosteron: kortizol u slini, važan za održavanje ravnoteže anaboličkih/kataboličkih hormona. Valja napomenuti da se doza od 0,3 g/kg tjelesne mase ne mora u cijelosti uzeti nakon treninga, nego se može podijeliti u tri serviranja tijekom dana (natašte, nakon treninga i prije spavanja). Za osobe s povećanim udjelom masnog tkiva preporuča se 0,3 g/kg bezmasne tjelesne mase.

Navedeni mehanizmi djelovanja pokazuju da suplementacija L-glutaminom direktno podržava zdravlje probavnog sustava, omogućava učinkovitiju resorpciju hranjivih tvari, neizravno jača imunološki sustav, povećava otpornost na bolesti i podržava visoku razinu tjelesnih napora. Ta složena interakcija između L-glutamina, imunološkog sustava i antioksidativne zaštite ključna je za sve koji teže optimalnom zdravlju i sportskim rezultatima.

Osim učinkovite doze L-glutamina, vrlo je bitna i kvaliteta proizvoda, odnosno sirovine. Čistoća i finoća praha su važni za probavljivost i topljivost suplementa. NamedSport L-glutamin je mikronizirani prah 180 MESH vrhunske sirovine, pogodan i za vegetarijance i vegane.

Literatura dostupna na upit.

Ro.Ra.Natura promo