Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Zdravlje muškaraca

Iako je Movember pokret obilježavanja studenog kao mjeseca zaštite zdravlja muškaraca, važno je i tijekom svih drugih mjeseci u godini govoriti o specifičnim „muškim“ zdravstvenim problemima poput benigne hiperplazije prostate, muške neplodnosti i erektilne disfunkcije

Autorica članka: Maja Pogačić Makek, mag.pharm., univ.mag. dermatofarmacije i kozmetologije, inPharma 88

Čak 28% muškaraca starijih od 40 godina i 43% muškaraca starijih od 60 godina ima simptome uzrokovane povećanom prostatom. Prostata je muška spolna žlijezda veličine i oblika kestena, smještena ispod mokraćnog mjehura i ispred rektuma, kroz koju prolazi mokraćna cijev. Njena je funkcija izlučivanje vlastitog sekreta i mliječne tekućine koja omogućuje spermijima da prežive od trenutka ejakulacije do oplodnje.

Kako muškarac stari, prostata se povećava i sve više pritišće mokraćnu cijev. Sužavanjem promjera mokraćne cijevi onemogućava se normalni, kontinuirani prolazak mokraće.

Najčešće bolesti prostate su benigna hiperplazija prostate, prostatitis i karcinom prostate.

Prostatitis

Prostatitis je upala prostate koja može biti uzrokovana bakterijom (bakterijski prostatitis) ili je posljedica traume, sjedećeg načina života, stresa ili poremećaja imunološkog sustava (nebakterijski prostatitis). Javlja se većinom kod muškaraca mlađih od 45 godina, no može se javiti u bilo kojoj dobi.

Akutna bakterijska upala prostate obično počinje naglo, a karakterizira je povišena tjelesna temperatura, tresavica, malaksalost te učestalo i bolno mokrenje. Česte infekcije mokraćnog mjehura mogu biti simptom kronične bakterijske upale prostate čiji je uzročnik bakterija Escherichia coli.

Kod nebakterijskog prostatitisa najčešći simptomi su bol u donjem dijelu trbuha, preponama, testisima, bol prilikom mokrenja, bolna ejakulacija te erektilna disfunkcija.

Obično se liječi antibioticima, mirovanjem, analgeticima i povećanim unosom tekućine.

Karcinom prostate

Karcinom prostate se obično javlja kod starije populacije. Najčešće je dijagnosticirani karcinom kod muškaraca u razvijenim zemljama. Karcinom dugi niz godina raste polako i ostaje lokaliziran na samoj žlijezdi, stvarajući malo problema, zbog čega u ranoj fazi nema specifičnih simptoma koji bi uputili na postojanje te bolesti. U kasnijem stadiju javljaju se bol i krv u mokraći. Zato je važno kod bilo kakvih tegoba vezanih za mokrenje otići liječniku.

Benigna hiperplazija prostate

Benigna hiperplazija prostate je nemaligni, prekomjerni rast stanica prostate. BHP je jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod starijih muškaraca. To je kronična bolest koja kod bolesnika izaziva ne samo fizičke simptome nego ima i negativan utjecaj na psihičko stanje bolesnika. Osobe sa BPH imaju smanjenu kvalitetu života, jer ih bolest ometa u uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Kod benigne hiperplazije prostate dolazi do neregulirane proliferacije stanica, što povećava veličinu prostate, uzrokuje kompresiju prostatične uretre i smetnje u protoku urina iz mokraćnog mjehura, a time i simptome koje svrstavamo u simptome donjeg urinarnog trakta.

Učestalost benigne hiperplazije prostate povećava se s godinama. Određeni stupanj BHP prisutan je kod 80% muškaraca starijih od 40 godina, a ta se brojka povećava na 95% kod muškaraca starijih od 80 godina. Još ne postoji zadovoljavajuće objašnjenje za nastanak te bolesti. Muški hormoni mogli bi imati određenu ulogu, ali nitko ne zna da li stimuliraju hiperplaziju ili samo pružaju povoljan okoliš za njezin razvoj. Sljedeće objašnjenje za BHP bilo bi da razmnožavanje stanica nadmašuje njihovu smrt u određenoj životnoj dobi muškarca. Osim endokrine etiologije postoji i genetska komponenta u nastanku benigne hiperplazije prostate.

Manje od polovice svih muškaraca oboljelih od BHP imaju simptome koji uključuju: usporeno ili odgođeno mokrenje, slabi mlaz, nepotpuno pražnjenje (podražaj za mokrenjem odmah nakon mokrenja), isprekidanost (prekid mlaza tijekom pražnjenja mjehura), kapanje (kapanje mokraće koje traje nekoliko sekundi pri kraju mokrenja), nokturija (potreba za mokrenjem 2 do 3 puta tijekom noći), dizurija (bol pri mokrenju).

Ako se ne liječe, simptomi donjeg urinarnog trakta pogoršavaju se s vremenom i nastaju komplikacije. Komplikacije dugotrajne opstrukcije mokraćnog mjehura uključuju mokraćne kamence, rekurentne infekcije mokraćnog sustava, akutnu urinarnu retenciju i ireverzibilno oštećenje bubrega.

Liječenje

Današnja terapija benigne hiperplazije prostate uključuje primjenu alfa 1-blokatora: doksazosina, prazosina i terazosina, lijekova koji su se prije koristili samo za liječenje visokog krvnog tlaka. Za liječenje benigne hiperplazije prostate mogu koristiti zato što opuštaju mišiće vrata mjehura i olakšavaju mokrenje. Od ljudi koji su liječeni alfa 1-blokatorima, 74% je navelo poboljšanje simptoma.

Finasterid je lijek koji snižava razinu hormona u prostati i time smanjuje njezinu veličinu. Povećava brzinu protoka urina i time smanjuje simptome benigne hiperplazije prostate. Ponekad je potrebno šest mjeseci da bi došlo do važnijeg poboljšanja. Međutim, moguće popratne pojave povezane s upotrebom finasterida uključuju smanjeni spolni nagon (3,3%) i impotenciju (2,5-3,7%).

Antibiotici se mogu primjenjivati za liječenje kroničnog prostatitisa koji obično prati benignu hiperplaziju prostate.

Operacija je indicirana kod muškaraca sa simptomima inkontinencije, krvi u urinu, retencije mokraće i rekurentnih infekcija urinarnog trakta. Odabir specifičnog kirurškog zahvata obično ovisi o težini simptoma i veličini i obliku prostate. Kirurško liječenje uključuje transuretralnu resekciju prostate, transuretralnu inciziju prostate i otvorenu prostatektomiju.

U tijeku su različita ispitivanja u svrhu procjene djelotvornosti ostalih terapija kao što su hipertermija, termalna terapija, proteza za prostatu i hormonska terapija.

Mjere samopomoći mogu biti korisne pri minimalnom stupnju opstrukcije, a uključuju vruće kupke, izbjegavanje alkohola ili prekomjernog uzimanja tekućine (posebno noću), mokrenje pri prvom porivu, redovnu spolnu aktivnosti ili ejakulaciju. Učestalost mokrenja noću može se smanjiti izbjegavanjem uzimanja tekućine navečer. Često se u samoliječenju za ublažavanje smetnji mokrenja kod muškaraca koriste bezreceptni lijekovi i dodaci prehrani.

Sabal palma (Serenoa repens) iz porodice Arecaceae je niska grmolika vrsta palme koja raste kao puzavi, rjeđe uspravni grm visine 1-2 m. Rasprostranjena je u jugoistočnom dijelu SAD i na Floridi gdje raste na različitim tlima, na otvorenom ili u polusjeni. Ekstrakt sadrži mnoge biološki aktivne tvari, no za farmakološko djelovanje najbitniji su fitosteroli, tanini i polisaharidi. Oni inhibiraju 5-α-reduktazu, enzim bitan za aktivaciju testosterona u dihidrotestosteron. Na taj se način smanjuje razina DHT koji ima važnu ulogu u nastanku BHP. Također djeluje protuupalno i antiestrogeno.

Sabal palma se uspješno koristi kod BHP I i II stupnja za ublažavanje tegoba učestalog, nepotpunog i otežanog mokrenja te smanjenja boli pri mokrenju. No, ne smanjuje samu hipertrofiju prostate, pa je potrebno napomenuti pacijentima da obavljaju redovite liječničke kontrole.

Rijetko se mogu pojaviti nuspojave u vidu gastrointestinalnih smetnji ili konstipacije, a oprez je potreban kod pacijenata s poremećajem krvarenja i kod onih na terapiji antikoagulansima. Do ublažavanja prvih tegoba potrebno je 4-6 tjedana, a trajanje liječenja nije vremenski ograničeno.

Preparati sa standardiziranim ekstraktom biljke afrička šljiva (Pygeum africanum) također se koriste za smanjenje simptoma BHP. Od nuspojava se ponekad javljaju konstipacija ili dijareja. Kora afričke šljive sadrži biološki aktivne tvari koje djeluju protuupalno, smanjuju produkciju testosterona, djeluju antioksidativno i na taj način ublažavaju tegobe povećane prostate.

Korijen koprive (Urtica dioica) se tradicionalno koristi kod ublažavanja simptoma donjeg mokraćnog trakta povezanih s povećanom prostatom te kod infekcija mokraćnih puteva. Ima protuupalno, antitumorsko, antiviralno i imunomodulatorno djelovanje.

Sjemenke bundeve (Cucurbita pepo) sadrže fitosterole, nezasićene masne kiseline (linolenska i oleinska kiselina), vitamin E i cink. Svojim djelovanjem na relaksaciju mokraćnog mjehura i sfinktera olakšava simptome otežanog mokrenja kod BHP. Također smanjuje razinu DHT, pa i na taj način djeluje na samu bolest.

Hipertrofija prostate može se usporiti i adekvatnim unosom cinka, budući da taj  mineral djeluje na smanjenje hormona DHT.

Likopen je karotenoid, snažan antioksidans koji se u velikim količinama nalazi u rajčici. Redovitom konzumacijom likopen se koncentrira u prostati i testisima te smanjuje rizik od karcinoma prostate. Pretpostavlja se i da umanjuje probleme s BHP.

Muška neplodnost

Neplodnost je nemogućnost ostvarivanja željene trudnoće u razdoblju duljem od godinu dana. Kod čak 30% neplodnih parova uzrok leži u nepravilnostima sjemena, pa je muška neplodnost zapravo čest i značajan problem. 

Sterilitet kod muškaraca je posljedica poremećaja stvaranja sjemena i/ili njegovog izbacivanja, a spomenuti procesi mogu biti narušeni uslijed endokrinih poremećaja koji zahvaćaju testise, hipofizu ili nadbubrežnu žlijezdu, opstrukcije (začepljenja) sjemenovoda i/ili suženja mokraćne cijevi, izlaganja toksičnim spojevima iz okoline, kromosomskih i drugih genetskih poremećaja (poput cistične fibroze), anomalije testisa poput hidrokela ili varikokela, i drugih rjeđih uzroka.

Vanjski čimbenici koji utječu na spermatogenezu su brojni. Taj proces osjetljiv je na vanjske čimbenike, a mogu ga poremetiti visoka temperatura, toksini cigaretnog dima, alkohol i neki dodaci prehrani, poput anaboličkih steroida. Zbog toga su zdrava prehrana i redovita i umjerena tjelovježba najbolji prirodni lijek za očuvanje plodnosti.

Antioksidansi imaju dokazane učinke na poboljšanje plodnosti, jer smanjuju oksidacijski stres kojem su izložene stanice. Najpoznatiji su: selen i cink, L-karnitin, vitamini C i E, folna kiselina i koenzim Q10. 

Koenzim Q10 pomaže u povećanju broja i pokretljivosti spermija dok je L-karnitin neophodan za normalnu funkciju spermija.

Selen je dobar kod povećanja pokretljivosti spermija. Približno 50% selena se kod muškaraca nalazi u testisima i sjemenim kanalićima, tako da muškarci gube selen kroz sjemenu tekućinu, pa je suplementacija neophodna.

Cink stimulira produkciju spermija te održavanje volumena sjemene tekućine. Neophodan je i za normalno stvaranje testosterona. Nedostatak cinka povezuje se s brojnim seksualnim problemima, uključujući i pojavu abnormalnosti spermija te bolesti prostate.

Nedostatak mangana dovodi do neadekvatne sinteze muških spolnih hormona, degeneracije testisa, gubitka libida i steriliteta.

Za dobar spermiogram od vitamina je važna folna kiselina koja je nužna za stvaranje spermija, održavanje njihovog broja i pokretljivosti, a nedostatak dovodi do morfoloških abnormalnosti spermija. Nedostatak vitamina B12 dovodi do slabije pokretljivosti spermija i smanjenja njihovog broja. Kako je nedostatak tog vitamina vrlo čest, potrebna je adekvatna suplementacija. Vitamin B6 zajedno sa cinkom sudjeluje u stvaranju muških spolnih hormona. Pojedine studije pokazuju da njegov nedostatak može dovesti do neplodnosti.

Od biljnih preparata astragalus stimulira efekt stvaranja spermija i poboljšava njihovu pokretljivost dok ginseng (Panax ginseng) povećava razinu testosterona te količinu i kvalitetu spermija.

Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija, naziv koji se danas u praksi najčešće koristi za impotenciju, definira se kao perzistentna nesposobnost postizanja i zadržavanja erekcije dostatne za zadovoljavajući spolni odnos. Ona je, općenito gledajući, benigni poremećaj usko povezan s psihološkim i psihosocijalnim zdravljem. Uz erektilnu disfunkciju, postoje i druge vrste seksualnih poremećaja, a neki od njih su nedostatak i potpuni gubitak spolne želje, preuranjena ejakulacija, izostanak ejakulacije te orgazam bez zadovoljavajućeg osjećaja.

​​Erektilna disfunkcija može se podijeliti na minimalnu, umjerenu i kompletnu, a dijagnoza se postavlja ako je prisutna dulje od tri mjeseca. S tim problemom suočava se oko 5% muškaraca u dobi od 40 godina i do 25% njih u dobi od 65 godina.

U liječenju erektilne disfunkcije na raspolaganju je niz terapijskih opcija. Koja od njih će se koristiti ovisi o tipu disfunkcije, općem stanju i eventualnom komorbiditetu kod bolesnika, tj. istodobnom postojanju i drugih bolesti. Prva i danas najraširenija je oralna farmakoterapija. Koriste se vazoaktivne supstancije koje djeluju povećavajući arterijski protok u penisu, s vazodilatacijom (širenjem krvnih žila) i relaksacijom glatkih mišića. Ti preparati djeluju samo uz seksualnu stimulaciju i daju povoljne učinke kod većine bolesnika. Ipak, potreban je oprez kod kardiovaskularnih bolesnika.

Danas su muškarcima široko dostupni i biljni pripravci za koje se vjeruje da povećavaju seksualnu želju, potiču erekciju te istovremeno potpomažu zdravljeprostate. Osim što određene biljke imaju znanstveno dokazanu učinkovitost, ne nose sa sobom ozbiljnije nuspojave, što ih čini vrlo popularnim odabirom među muškom populacijom pogođenom nekim oblikom erektilne disfunkcije.

Epimedium (Horny Goat Weed)sestoljećima koristi za jačanje libida, poboljšanje erekcije, vraćanje seksualne snage i povećanja intenziteta seksualnog doživljaja. Njegov ekstrakt danas je jedan od najčešće korištenih pripravaka kojima se poboljšava cirkulacija, smanjuje umor i podiže energija, što kao konačni rezultat ima ublažavanje ili eliminiranje problema seksualne disfunkcije. To je višegodišnja biljka, visoka do 50 cm, kožastih listova. Potječe iz Kine i Koreje. Za ljekovite pripravke koriste se njezini nadzemni dijelovi (uglavnom list). Glavne aktivne tvari lista i stabljike su glikozidi velikog broja flavonoida: ikarin, hiperin, kvercitrin, sagitatini A i B i drugi. Pretpostavlja se da, uz ostale mehanizme djelovanja, ekstrakt epimediuma ostvaruje vazodilatacijski učinak putem dušikovog oksida i na taj način pojačava erekciju te da zbog blage inhibicije fosfodiesteraze tipa 5 pomaže u njezinu održavanju.

Ginseng (žen šen) je trajna grmolika biljka iz porodice Araliaceae, visoka oko pola metra. Na tržištu postoje dvije vrste: azijski ginseng, Panax ginseng C.A. Mey i američki ginseg Panax quinquefolius L. Kao droga se koristi osušeni, često posebno tretirani korijen koji za eksploataciju mora biti star najmanje šest godina. Azijski ginseng posjeduje višestruku farmakološku aktivnost koja je posljedica njegovog bogatog sastava, posebno prisutnih saponina i polisaharida. Studije su potvrdile njegovo adaptogeno djelovanje, uz brojne druge farmakološke učinke kod ljudi i životinja. Tako je, na primjer, poznato da potiče izmjenu tvari u organizmu, a djeluje i kao tonik za jačanje i oporavljanje kod osjećaja umora i nemoći, kod smanjene radne sposobnosti i koncentracije. Ističe se i njegova sposobnost povećanja prirodne otpornosti, ne samo protiv uzročnika bolesti nego i protiv mnogih fizičkih, kemijskih, psihičkih i emocionalnih čimbenika stresa.

Osobama s jako povišenim krvnim tlakom preporučuje se oprez kod uzimanja ginsenga.

Maka (maca) Lepidium Meyenii Walp. iz porodice Brassicaceae, izuzetno je otporna i jaka biljka koja raste na 4.000 m nadmorske visine, u području Anda. Korijen make sadrži brojne hranjive sastojke među kojima su proteini najvažniji, a vjerojatno i ključni za farmakološko djelovanje. Osim šećera sadrži i uridin, jabučnu kiselinu i njezin benzoil derivat te glukozinolate, glukotropaeolin i m-metoksiglukotorpaeolin te alkaloide i sterole, vitamine i minerale, uz razne druge sastavnice.

Djelovanje make očituje se u povećanju tjelesne kondicije i izdržljivosti, podizanju raspoloženja i porastu imuniteta. Pomaže u uspostavi hormonalne ravnoteže, osobito u menopauzi i andropauzi. Pokusima na životinjama i kliničkim studijama dokazan je njezin doprinos povećanju libida, povećanju volumena ejakulata i broju spermatozoida. Utvrđeno je također njezino antioksidativno i antidepresivno djelovanje. Koristi se za bolju vitalnost, snagu, protiv umora, ali prvenstveno za poboljšanje seksualnih funkcija.

Aktivnost make povezuje se sa značajnim udjelom proteina i važnih aminokiselina, potrebnih za mnoge funkcije organizma, uključujući spolne funkcije i plodnost. Ključnu ulogu pri tome imaju: fenilalanin, tirozin i histidin te arginin, važan za plodnost i spolnu aktivnost muškaraca.

Maka je u preporučenim dozama uglavnom sigurna za primjenu. Oprez je nužan kod osoba s problemima vezanim uz funkciju štitnjače.

Iako se studeni, takozvani Movember, smatra mjesecom brige i posvećenosti muškom zdravlju, o svome tijelu i reproduktivnom zdravlju muškarci bi brigu trebali voditi tijekom cijele godine.

Literatura:

Parsons JK, Kashefi C. Phisicalactivity, benignprostatichyperplasia, andlowerurinarytractsymptoms. EurUrol 2008; 53:1228-35.

de la Rosette JJMCH, Alivizatos G, Madersbacher S, etal. EAUguidelines on benignprostatichyperplasia (BPH). EurUrol 2001; 40:256-64, discussion 264.

Thompson TC, Yang G. Regulation of apoptosis in prostatic disease. Prostate   Suppl 2000;9:25-8.

Buck AC. Isthere a scientific basis for thetherapeutic effects of serenoa repens in benign prostatic hyperplasia? Mechanisms of action. J Urol2004;172:1792-9.

Wang W, Bergh A, Damber JE. Chronic inflamation in benign prostate hyperplasia i sassociated with focalupregulation of cyclo oxygenase-2, Bcl-2, and cell proliferation in the glandula repithelium. Prostate 2004;61:60-72.

I. Francetić i sur. Farmakoterapijski priručnik 7.izdanje, Medicinska naklada, Zagreb, 2015: 353-358

J. Pasini, Z. Mareković. Benigna prostatična hiperplazija, Medicus 1999. Vol.8, No.2, 147-155

S. Marković, Kopriva, Vaše zdravlje, br. 46 (2/06)

Leung, A. Y., Foster, S., Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Foods, Drugs and Cosmetics. Third Edition. New York, John Wiley & Sons, 2010., 268-4271,  330-336, 631-633, 646-647.

Andersson K.,E. Pharmacology of penile erection. Pharmacological Reviews, 53, 3, 2001, 417–50.

Saenz De Tejada I; Kim, N.,N, Goldstein I., Traish A.,M. Regulation of pre-synaptic alpha adrenergic activity in the corpus cavernosum. International journal of impotence research, 12 Suppl 1, 2000, 20–25.

Yonezawa A, Yoshizumii M, Ebiko M, Amano T, Kimura Y, Sakurada S . Long-lasting effects of yohimbine on the ejaculatory function in male dogs. Biomedical Research, 26, 5, 2005, 201–6.

Chiu J.H., Chen K.K., Chien T.M. et al. Epimedium brevicornum Maxim extract relaxes rabbit corpus cavernosum through multitargets on nitric oxide/cyclic guanosine monophosphate signaling pathway. Int J Impot Res,18, 2006, 335-42.