Antioksidansi u poboljšanju pamćenja

Istraživanja su pokazala da prehrana bogata antioksidansima poput vitamina E i astaksantina može imati zaštitne učinke na kognitivno zdravlje. S obzirom na obećavajuće preliminarne dokaze o tim učincima, cilj nedavne studije bio je istražiti njihovo kombinirano djelovanje.

U studiji je sudjelovalo ukupno 100 ispitanika od 40-70 g. nasumično raspoređenih u dvije skupine. Tijekom 12 tjedana intervencijska skupina primala je dodatak sa 12 mg vitamina E (d-alfa tokoferol) 9 mg astaksantina i 250 mg ekstrakta soka grožđa, dok je kontrolna skupina primala placebo. Primarni ishodi uključivali su procjenu epizodnog, radnog i verbalnog pamćenja, dok su sekundarni ishodi obuhvaćali promjene u brzini obrade informacija, pozornosti te subjektivne procjene pamćenja. Također su izmjerene promjene u plazmatskim koncentracijama moždanog neurotrofnog faktora (Brain-Derived Neurotrophic Factor, BDNF) TNF- α, IL-6 i MDA.

Rezultati su pokazali da je u usporedbi s placebom dodatak prehrani bogat antioksidansima značajno poboljšao epizodno pamćenje (p=0,037). Međutim, nisu uočena poboljšanja za radno i verbalno pamćenje. Podaci iz Upitnika za svakodnevno pamćenje pokazali su poboljšanje od 42% u intervencijskoj skupini, u usporedbi s povećanjem od 18% u kontrolnoj skupini. Nadalje, razine BDNF-a povećale su se za 46% u skupini koja je primala ispitivani dodatak prehrani, u usporedbi s povećanjem od 24% u skupini koja je primala placebo. Koncentracije MDA smanjile su se za 12,5% u intervencijskoj skupini, dok je u kontrolnoj skupini zabilježeno povećanje od 26,5%.

Zaključeno je da dodatak prehrani koji sadrži vitamin E, astaksantin i ekstrakt soka grožđa pokazuje povoljan učinak na epizodno pamćenje odraslih osoba.

Izvor: Nutrients