Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

B6 i folati protiv migrene?

Cilj nedavne studije bio je istražiti povezanost dodatnog unosa vitamina B6 i folata na pojavu migrene u općoj populaciji

Migrena je srednje do jako izražena glavobolja koja pogađa više od milijardu ljudi diljem svijeta. Prevalencija u općoj populaciji u EU iznosi oko 15%, s većom učestalošću kod žena (17%) u odnosu na muškarce (6%).

Iako uzrok i dalje nije poznat, kod oboljelih je često prisutna pozitivna obiteljska anamneza koja u kombinaciji s čimbenicima okoline dovodi do intenzivnih glavobolja. Psihički stres, određene namirnice, atmosferske promjene te faze menstrualnog ciklusa kod žena, samo su neki od najčešćih okidača napadaja migrene.

Brojne studije ističu da su način prehrane i određeni nutrijenti, poput vitamina B6 i folata povezani s nastankom migrene. Vitamin B6 ključan je kofaktor u metabolizmu homocisteina, a povišene razine nemetaboliziranog homocisteina dovode do oštećenja neurovaskularnog endotela, što posljedično uzrokuje nastanak migrene. Studija provedena u Australiji u kojoj su sudjelovale žene koje pate od migrene pokazala je da je u usporedbi s placebom, uzimanje vitamina B6 u obliku dodatka prehrani značajno smanjilo razinu homocisteina i ublažilo ozbiljnost i intenzitet glavobolje.

Osim o vitaminu B6, metabolizam homocisteina uvelike ovisi i o prisutnosti kofaktora folata, te je primijećeno da su pri nedostatku folata razine homocistena povišene. U prethodnoj studiji uočena je povezanost između dodatnog unosa vitamina B6 i folata tijekom tri mjeseca i značajnog smanjenja učestalosti i trajanja migrene.

Cilj nedavne studije bio je istražiti povezanost dodatnog unosa vitamina B6 i folata na pojavu migrene u općoj populaciji, korištenjem podataka iz Nacionalnog istraživanja o zdravlju i prehrani (National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES). Studija je analizirala presječne podatke sudionika NHANES-a, starih 20 i više godina, njih ukupno 7.017, od kojih je 1.350 patilo od migrene. Oni su uzimali visoku dozu vitamina B6 (najmanje 2,39 mg/dan) i folata (502,01 µg/dan ili više).

Uočeno je da dodatni unos vitamina B6 i folata smanjuje rizik od pojave jake glavobolje ili migrene te je zaključeno da visoki unos  B6 i folata pokazuje sinergijski učinak na smanjenje rizika od nastanka migrene. Zato bi odrasle osobe mogle u svrhu prevencije povećati unos spomenutih nutrijenata.

Izvor: Nutrition Research