Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Crni češnjak za krvni tlak

Nedavna studija istraživala je učinke ekstrakta crnog češnjaka na krvni tlak kod osoba s blagom hipertenzijom, koje su već uzimale lijekove za kontrolu tlaka

Hipertenzija, odnosno visoki krvni tlak, čest je čimbenik rizika za razvoj ozbiljnih srčanih bolesti, uključujući moždani udar i zatajenje srca. Istraživanja su pokazala da čak i umjereno smanjenje krvnog tlaka može značajno smanjiti rizik od razvoja tih bolesti. Npr. smanjenje sistoličkog krvnog tlaka za samo 2 mmHg može rezultirati smanjenjem rizika od moždanog udara za čak 10%.

Kao učinkovita metoda za regulaciju visokog krvnog tlaka već se desetljećima koristi češnjak (Allium sativum), poznat po snažnim protuupalnim, antioksidativnim i vazodilatacijskim svojstvima, zahvaljujući alicinu, alinu i S-alil-L-cisteinu. Međutim, konzumacija svježeg češnjaka može rezultirati neugodnim mirisom i zadahom. Rješenje je crni češnjak koji se dobiva fermentacijom svježeg češnjaka i ne uzrokuje neugodan zadah. Tijekom procesa fermentacije ne koriste se aditivi, konzervansi ni umjetni dodaci, dok je sadržaj prirodnih antioksidansa u njemu čak deset puta veći u usporedbi sa svježim češnjakom.

Nedavna studija istraživala je učinke ekstrakta crnog češnjaka na krvni tlak kod osoba s blagom hipertenzijom, koje su već uzimale lijekove za kontrolu tlaka. Tijekom randomiziranog, trostrukoslijepog, placebom kontroliranog ispitivanja, 77 sudionika podijeljeno je u dvije skupine. Jedna je uzimala 250 mg/dan ekstrakta crnog češnjaka (0,25 mg SAC) dok je druga skupina uzimala placebo.

Rezultati su pokazali da je konzumacija ekstrakta crnog češnjaka smanjila sistolički krvni tlak za 1,8 mmHg i dijastolički krvni tlak za 1,5 mmHg, u usporedbi s placebom. Također su primijećene povećane razine dušikovog oksida u krvi, povećan antioksidativni kapacitet i smanjene razine mokraćne kiseline kod tih sudionika. Zaključeno je da unos ekstrakta crnog češnjaka u obliku dodatka prehrani značajno smanjuje krvni tlak kod osoba s hipertenzijom, posebno onih koje su već na terapiji lijekovima.

Izvor: Nutrients