Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Multivitamini protiv kognitivnih oštećenja

Dokazano je da niske razine vitamina A, B, C, D i E u krvi, zajedno s manjkom selena, cinka i bakra, te povećane razine homocisteina, mogu negativno utjecati na rad mozga i kognitivne funkcije. Simptomi se obično javljaju nakon dugotrajnog nedostatka i uključuju česte infekcije, anemiju i neuropatiju.

Ozbiljni nedostaci pojedinih nutrijenata mogu dovesti do specifičnih bolesti poput skorbuta (nedostatak vitamina C), osteomalacije (nedostatak vitamina D), pelagre (nedostatak niacina), poremećaja krvarenja (nedostatak vitamina K) ili noćnog sljepila (nedostatak vitamina A). Postoje dokazi koji pokazuju da pridržavanje općih smjernica za osobe s upalnim bolestima može spriječiti napredovanje neurodegenerativnih bolesti. Dodatno, veće doze mikronutrijenata mogu pomoći osobama koje već imaju simptome te bolesti.

Istraživački tim pregledao je postojeća istraživanja o ulozi mikronutrijenata u odabranim neurološkim bolestima kako bi se istražile moguće terapijske metode. Njihovi nalazi ističu važnost rane dijagnoze nedostatka mikronutrijenata i primjene odgovarajućih pripravaka da bi se podržalo zdravlje mozga. Zaključili su da multivitamini pokazuju obećavajući terapijski potencijal u usporedbi s pojedinačnim vitaminima, jer sadrže različite mehanizme koji pomažu u obrani mozga od oksidativnog stresa, čineći ih učinkovitima za prevenciju, iako ne nužno i za liječenje bolesti. Stoga, rano prepoznavanje nedostatka mikronutrijenata može značajno poboljšati ishod liječenja pacijenata s neurodegenerativnim bolestima kroz terapijske intervencije koje povećavaju razinu mikronutrijenata u krvi.

Izvor: Nutrients