Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Pharma&Beauty 4.0

Četvrto izdanje Pharma&Beauty stručnog skupa po broju sudionika i sponzora nadmašilo je sve dotadašnje – okupilo se gotovo 400 sudionika uživo i 100-tinjak sudionika online te 25 tvrtki sponzora. Kroz dvanaest predavanja dermatologa, farmaceuta i nutricionista te jedan mini-simpozij, sudionicima smo predstavili najnovije trendove na tržištu dermokozmetičkih preparata i dodataka prehrani usmjerenih na ljepotu i zdravlje. Aktualnim i interesantnim sadržajima, uz pomoć i znanje naših sponzora, ljekarnicima i ostalim sudionicima pružili smo nova saznanja i olakšali im savjetovanje i svakodnevni rad s pacijentima.

Skup je po broju sudionika i sponzora nadmašio sve dosadašnje – okupio je gotovo 400 sudionika uživo i 100-tinjak sudionika online te više od 20 sponzora, a dvanaest izvrsnih predavača prezentiralo je najnovije spoznaje u području dermokozmetičkih proizvoda i dodataka prehrani namijenjenih ljepoti i zdravlju.

Skup je otvorila prof.dr.sc. Zrinka Bukvić Mokos, dr.med. dermatolog, predavanjem Starenje kože i stanična senescencija. Naime, starenje je proces koji uključuje brojne fiziološke promjene koje dovode do smanjenja bioloških funkcija i sposobnosti organizma da se prilagodi metaboličkom stresu. S njim je povezana stanična senescencija –  biološki proces kojim se ireverzibilno zaustavlja dioba stanice. No, ona može biti potaknuta i raznim vanjskim i unutarnjim čimbenicima, uključujući skraćivanje telomera, oštećenje DNA, oksidativni stres i aktivaciju onkogena. Starenje kože također je povezano sa staničnom senescencijom, i to na epidermalnoj, dermalnoj i folikularnoj razini. Nakupljanje senescentnih stanica pridonosi razvoju promjena kože koje su povezane sa starijom dobi. Stoga se razvijaju strategije za ciljano uklanjanje senescentnih stanica u koži, da bi se poboljšalo zdravlje kože i odgodila pojava promjena koje su karakteristične za njeno starenje.

Prim.dr. Sanja Poduje, dr.med., spec. dermatovenerolog održala je predavanje Stimulacija kolagena – mit ili revolucija. S obzirom da je koža najveći tjelesni organ i da su na njoj promjene povezane sa starenjem najvidljivije, pacijenti sve češće traže tretmane koji poboljšavaju izgled kože. Uz promjenu životnih navika – ponašanje na suncu, izbjegavanje nikotina i kvalitetna prehrana, dostupne su i različite metode koje poboljšavaju mladolikost kože. Također je dostupan i sve veći broj proizvoda za koje se tvrdi da pomažu stimulirati sintezu kolagena u svrhu poboljšanja izgleda kože. Budući da je molekula kolagena prevelika da bi prošla kroz kožu, važno je potaknuti sintezu kolagena iznutra. U tome sudjeluju fibroblasti čiju je proizvodnju potrebno potaknuti spojevima poput antioksidansa, minerala, vitamina, retinola, aminokiselina, ali i dovoljno hidratiziranim miljeom. Osim toga, injektiranje hijalurona u dublje slojeve kože pokazalo se uspješnim za stimulaciju sinteze fibroblasta. Također, postoje tri kategorije pilinga, ovisno o dubini, koji uklanjaju gornje slojeve kože: duboki pilinzi (npr. fenolni piling), srednji pilinzi (npr. 30%-tni piling trikloroctene kiseline) i površinski pilinzi (npr. alfa hidroksilni piling i piling salicilnom kiselinom). Kreme s alfa hidroksilom i salicilnom kiselinom također su dostupne za svakodnevnu upotrebu. Temeljito poznavanje svojstava (prednosti, ograničenja i komplikacija) sve većeg niza mogućnosti za pomlađivanje kože ključno je za svakog liječnika koji liječi pacijente s kozmetičkim problemima.

Nakon nje slijedilo je predavanje prim.mr.sc. Jaka Radoš, dr.med. spec. dermatovenerologa, Hiperpigmentacije u svakodnevnoj dermatološkoj praksi. Hiperpigmentacije mogu biti lokalizirane ili difuzne. Difuzne su rjeđe i obično su povezane s metaboličkim uzrocima, uzimanjem lijekova, zloćudnim bolestima, autoimunim ili zaraznim bolestima, a lokalizirane poput melazme i postupalnih hiperpigmentacija su česte i sa značajnim psihološkim posljedicama. Etiopatogeneza melazme uključuje izlaganje svjetlu, utjecaj hormona i obiteljsku predispoziciju, što rezultira nastankom hiperaktivnih melanocita, aktivirajući različite puteve melanogeneze. Postupalne hiperpigmentacije (PUH) predstavljaju reaktivnu hipermelanozu kože kao posljedicu kutane upale zbog postojanja primarne dermatoze. Najčešći uzroci su akne, ekcematoidne dermatoze i termičke ozljede. Kliničke manifestacije kao i kod melazme, potječu od prevelike količine melanina ili od njegove nenormalne raspodjele u epidermisu ili dermisu. Liječenje melazme i PUH-a je zahtjevno i izazovno. Kod PUH je nužno liječenje osnovne dermatoze. Tradicionalna lokalna terapija uključuje hidrokinon, tretinoin, kortikosteroide kao monoterapiju ili njihov vrlo učinkovit kombinirani trostruki pripravak. U oralnoj terapiji obećavajući su rezultati kod primjene traneksamične kiseline, ekstrakta Polypodium leucotomos i glutationa. Dermatološke procedure i tretmani uključuju kemijske pilinge, microneedling, radiofrekvenciju i lasere te se primjenjuju kao primarna ili dodatna terapija za melazmu i PUH. Kombinirane terapije daju bolje rezultate od monoterapije. Izlaganje UV zrakama i vidljivom svjetlu, u malim ili većim dozama, može biti okidač za recidive i kronicitet. Stoga je nužna dosljedna i svakodnevna fotozaštita primjenom širokopektralnih krema sa UVA i UVB filterima, kombiniranim s fizikalnim mineralima protiv vidljivog svjetla, najčešće u obliku željeznog oksida. Bolje razumijevanje patogeneze melazme i postupalnih hiperpigmentacija pomoći će u razvitku budućih, djelotvornijih terapija koje bi bile usmjerene na specifičan i ključan molekularni proces.

Nakon rasprave je slijedilo predavanje Cyrilla Telinga, osnivača laboratorija Novexpert – Istine i zablude u svijetu prirodne kozmetike. Naime, danas se od kozmetike traži da bude „prirodna“, ali iza te riječi ponekad se krije prilično mračna istina – aktivni sastojci koji prodiru u krv, kožu, pa i majčino mlijeko. Nasuprot tom tzv. greenwashingu, Laboratorij Novexpert bio je pionir „prave“ prirodne kozmetike, s certifikatom 100% prirodnosti, ali uz istovremenu 100% biorazgradivost. To je jedini način da se izbjegne da razni aktivni sastojci prodru u sve slojeve kože, krv, i majčino mlijeko… i to na neodređeno vrijeme. Tvrtku su osnovali stručnjaci i doktori specijalizirani za starenje i zdravlje kože, koji su si mogli priuštiti luksuz u kreiranju formulacija – nikada nisu morali raditi kompromise i birati između učinkovitosti i sigurnosti. Nisu slijedili ni kopirali trendove, nego su vrijeme posvetili slobodnom i neovisnom istraživanju. Gospodin Telinge razjasnio je što znači 100% prirodno, a ne 95 ili 98% prirodnote je objasnio zašto se učinkovita i sigurna njega kože ne može improvizirati.

Tea Višek, MDS, u svom predavanju Primjena niacina kroz kožu i njegovo djelovanje u detoksikaciji kože govorila je o prirodnj barijeri kože koja starenjem često postaje oštećena zbog intrinzičnih i ekstrinzičnih faktora, što je naročito vidljivo na koži žena u perimenopauzi i menopauzi. Pored intrinzičnih faktora, poput smanjene proizvodnje kolagena, dehidrirane, osjetljive i često suhe kože, na kožu utječu i ekstrinzični faktori – UV zračenje, HEV (plavo) svijetlo, zagađenje iz zraka i sl. Upravo taj niz faktora potaknuo je razvoj i istraživanja efikasnosti jednog od proizvoda novog brena Fraktal beauty – Winnow skin detox oil. Rezultati tih istraživanja doveli su do inovativnog mehanizma primjene visoke koncentracije niacina na kožu, koji omogućuje pokretanje staničnih mehanizama obnove kože, bez izazivanja neželjenih reakcija.

Predavanje pod nazivom Matrix – story of beauty, održala jedoc.dr.sc. Ivana Prkačin, dr.med. spec. dermatologije i venerologije. Kada je riječ o koži, još od antičkih vremena, zbog želje da zadrže mladolik izgled, ljudi pokušavaju razumjeti proces njenog starenja dako bi ga spriječili, ili čak obrnuli. Promjene na koži događaju se u svim njezinim slojevima, a najočitije su na njezinoj površini kao znakovi starenja – bore, gubitak volumena te gubitak gustoće. Prvi znakovi starenja kože počinju se primjećivati u dobi nakon otprilike 25. godine. Da bi se usporilo starenje važna je prevencija, to jest pravilna briga o koži i njezina njega, ne samo izvana nego i iznutra. S obzirom da je koža sastavljena od triju slojeva od kojih svaki ima specifičnu građu i različitu ulogu, zahtijeva i različite nutrijente. Kliničke studije pokazale su da sinergističko djelovanje hidroliziranog kolagena tipa II, kondroitin sulfata i hijaluronske kiseline u matrix obliku imaju visoku bioraspoloživost i pozitivan učinak na kožu, što je dokazano i randomiziranim, dvostrukoslijepim, placebom kontroliranim istraživanjem.

Nakon rasprave i pauze za kavu, Šime Mijić, dr.med., spec. fizijatar – reumatolog održao je predavanjeIstina o debljini. Debljina je ozbiljna bolest koju je potrebno na vrijeme dijagnosticirati, a potom i adekvatno liječiti. S obzirom na složene mehanizme koji vode razvitku debljine, promjena životnog stila najčešće nije dostatna. Osobe koji imaju problem s debljinom trebaju potražiti pomoć liječnika te je važno pravodobno bolest dijagnosticirati, a potom i liječiti. Debljina je svojim metaboličkim, mehaničkim, ali i psihološkim učincima povezana s povećanjem rizika za razvoj čitavog niza bolesti – arterijske hipertenzije, šećerne bolesti tip 2, povišene razine lipida, povišenog rizika za razvitak srčanog i moždanog udara te niza malignih bolesti, među kojima su i karcinom dojke i debelog crijeva. Debljina dovodi i do povećanja pojavnosti bolesti koštano-mišićnog sustava, kao i apneje, te naposljetku, povezana je s povećanim rizikom od razvitka anksioznosti i depresije. Posljedice na mišićno–koštani sustav su višestruke. Pretjerana težina stvara opterećenje tkivima i zglobovima, a prekomjerno masno tkivo u području abdomena može za posljedicu imati ograničenu pokretljivost, kompresiju i trenje tkiva. Dugoročne posljedice debljine na mišićno–koštani sustav najčešće se odnose na pojavu boli u leđima, od vratnog do lumbalnog dijela kralježnice. Moguća je i pojava osteoartritisa, osobito u zglobovima koji nose težinu kao što su koljena, kukovi i kralježnica. Ostali dugoročni učinci uključuju povećan rizik od gihta, gubitak ravnoteže, razvoj spuštenog stopala i sveukupno smanjenu pokretljivost. Liječenje debljine je postupno i nerijetko zahtijeva multidisciplinarni pristup, počevši od posjete obiteljskom liječniku. Ako opće mjere liječenja ne daju zadovoljavajuće rezultate, na raspolaganju su farmakološke opcije. Pritom je važno napomenuti razliku između lijekova za liječenje debljine, koji imaju klinički dokazanu učinkovitost i sigurnost, od pomoćnih ljekovitih sredstava.

Dr.sc. Lea Pollak održala je predavanje: Kolagen i MSM – novi anti-age saveznici. Smanjenje proizvodnje kolagena prirodan je proces kojeg uzrokuje starenje organizma. Kolagen je najzastupljeniji protein u tijelu (oko 30%) i glavna tvar vezivnog tkiva, kože i kostiju, koji daje čvrstoću i stabilnost tkiva. Smanjena količina kolagena u tkivima najčešće se manifestira kao opuštena koža, nastanak bora, bolnih zglobova, slabije pokretljivosti te ispadanjem i stanjivanjem kose. Peptidi kolagena osiguravaju gradivne jedinice (aminokiseline) za proizvodnju novih vlakana kolagena i elastina u koži. Postoji 19 različitih vrsta kolagena. Najzastupljenije su četiri vrste, a od značaja su: kolagen tipa 1 (pomaže tvoriti kosti), kolagen tipa 2 (nalazi se između hrskavice u zglobovima) i kolagen tipa 3 (prisutan u ekstracelularnom matriksu koji uz krvne žile tvori organe i kožu). Pored kolagena, značajnu ulogu u tijelu ima i metilsulfonilmetan (MSM). Bitan je za regeneraciju stanica kože i ključna je komponenta za strukturni integritet kože, kose i drugog vezivnog tkiva. Zbog različitog mehanizma djelovanja, peptidi kolagena i MSM zajedno imaju sinergijski učinak. Provedena klinička studija koja je uključivala istraživanje sa 5.000 mg hidroliziranih ribljih peptida kolagena i 1.500 mg MSM-a, tehnologijom VeliousTM pokazala je izvanredne rezultate.

Doc.dr.sc. Stribor Marković, mag.pharm. u svom predavanju Probiotici – nove antiaging zvijezde prikazao je zanimljivu komunikaciju s umjetnom inteligencijom outem alata Chat GTP. Nakon uvodnog navođenja osnovnih činjenica o vezi probiotika i kože, drugi dio predavanja fokusirao se na problem definicije i posebno na problem kvalitete proizvoda s probiotičkim bakterijama. Više je načela kojima se treba voditi u proizvodnji i odabiru kvalitetnog probiotičkig proizvoda. Za početak, nužno je odabrati probiotički soj čije su učinkovitost i sigurnost dokazane kliničkim studijama. Deklarirani broj probiotičkih kultura sasržan u proizvodu mora biti izražen u CFU i – što je iznimno važno – na pakiranju mora biti naveden broj živih bakterija na kraju roka trajanja proizvoda, a ne u trenutku proizvodnje. Nadalje, primijenjeni sojevi moraju biti otporni na djelovanje klorovodične kiseline i žučnih soli, a tijekom upotrebe mora se poštovati preporučenu terapijsku dozu. Kod ove vrste proizvoda izuzetno je važno zadovoljavajuće primarno i sekundarno pakiranje koje osigurava zaštitu sojeva od vanjskih čimbenika (kisik, temperature, vlaga, svjetlo). Na kraju predavanja predstavljen je Probiotic Excellence Center.

Dr.sc. Rok Kopinč, šef razvoja u Medex d.o.o. održao je predavanje Beeharmony™ – učinkovita prirodna pomoć za ublažavanje simptoma menopauze. Menopauza je neizbježan događaj u životu svake žene i u prosjeku se događa oko 51. godine. Međutim, njeni simptomi počinju se pojavljivati i ​​puno ranije, u perimenopauzi, kada razina estrogena počinje padati. Pad estrogena može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme i kasnije u životu, u postmenopauzi. U tvrtki Medex razvijen je inovativan proizvod BeeHarmony™ koji kombinira ljekovitu snagu matične mliječi i ekstrakta šafrana za ublažavanje simptoma menopauze. Proizvod je klinički testiran u dvostrukoslijepoj, randomiziranoj, placebom kontroliranoj studiji. U istraživanje je bilo uključeno 50 žena u dobi od 45 do 60 godina sa simptomima menopauze. Nakon dva mjeseca uzimanja po 2 kapsule na dan, u ispitnoj skupini se jačina simptoma kao što su valovi vrućine, lupanje srca, nesanica, depresija, razdražljivost, anksioznost, fizička i psihička iscrpljenost, problemi sa libidom, mjehurom, zglobovima i mišićima značajno smanjila, i to za 79 do 53%. Kapsule BeeHarmony™ pokazale su se učinkovitom prirodnom pomoći u ublažavanju simptoma menopauze.

Na samom kraju skupa, interaktivnu radionicu pod nazivom Trebamo li pružati ljekarničku skrb i u području dermokozmetike?  zajedno su održalimr.sc. Alan Ramić i Martina Šepetavc, mag.pharm. iz nove udruge Progressus. U radionici su primjerima iz svakodnevne ljekarničke prakse demonstrirali na koje se sve načine može pristupiti pacijentici ili pacijentu koji u ljekarnu dolazi s pitanjem ili stanjem iz područja dermokozmetike. Polaznici su vidjeli kako osobni angažman i ljekarnička stručnost mogu svakom pacijentu pružiti optimalnu skrb i u pitanjima problema s kožom. Također su vidjeli kako se dodaje vrijednost tijekom interakcije s pacijentom te koje se potrebe pacijenta mogu zadovoljiti dermokozmetičkim pripravcima u ljekarni. Pokazano je i na koji način se uz savjete o dermokozmetici može promovirati ljekarništvo i kako se tim putem u ljekarnu može privući mlađa i zdrava populacija, te pružiti dodatni savjet svakoj osobi.