Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Probiotik u smanjenju PMS-a

U novom randomiziranom, placebom kontroliranom, dvostrukoslijepom ispitivanju istraživana je učinkovitost kontinuiranog unosa probiotika L. paragasseri na menstrualne simptome 80 zdravih odraslih žena tijekom tri menstrualna ciklusa

Prethodna istraživanja pokazala su učinkovitost probiotika Lactobacillus paragasseri u ublažavanju menstrualne boli te upućuju na to da bi mogao povoljno utjecati i na crijevnu mikrobiotu te smanjiti simptome poput depresije izazvane stresom.

U novom randomiziranom, placebom kontroliranom, dvostrukoslijepom ispitivanju istraživana je učinkovitost kontinuiranog unosa probiotika L. paragasseri na menstrualne simptome 80 zdravih odraslih žena tijekom tri menstrualna ciklusa. Sudionice u dobi od 25-40 godina koje su iskusile predmenstrualne i menstrualne simptome, nasumično su podijeljene u dvije skupine. Tijekom tri menstrualna ciklusa uzimale su L. paragasseri (otprilike 1×1010 bakterijskih stanica) ili placebo (dekstrin).

Učinkovitost je procijenjena pomoću upitnika osmišljenog za procjenu i liječenje predmenstrualnih i menstrualnih simptoma. Nakon tri menstrualna ciklusa, u skupini koja je redovito konzumirala probiotik L. paragasseri, u usporedbi s placebom rezultati su pokazali značajne promjene u području seksualnog uzbuđenja te značajno manju predmenstrualnu razdražljivost na vizualnoj analognoj ljestvici. Zaključeno je da L. paragasseri ublažavanjem PMS-a može doprinijeti poboljšanju kvalitete života žena.

Izvor: Nutrients