PEA (palmitoiletanolamid) je endogena lipidna molekula koja se prirodno nalazi u hrani poput žumanjaka i kikirikija. Poznato je da taj spoj ima protuupalna svojstva i može kontrolirati intenzitet boli, što ga čini potencijalnim sredstvom za liječenje kronične boli.
Ova meta-analiza uključila je studije koje su koristile mikronizirani PEA da bi se poboljšala apsorpcija u organizmu. Uključene studije procjenjivale su mikronski PEA (mPEA) samostalno ili kao dodatak liječenju boli, koristeći NRS ili VAS ljestvice (mjere intenzitet boli u rasponu od 0-10, na početku, nakon 30 i nakon 60 dana liječenja). Konačna analiza uključila je devet studija: jedno randomizirano kontrolirano ispitivanje i osam nekontroliranih studija, s ukupno 742 pacijenta.
Pacijenti su imali različita bolna stanja (bol u zdjelici, u donjem dijelu leđa, sindrom neuspjele operacije leđa, lumboishijalgiju i sindrom fibromijalgije). Ukupno 614 pacijenata uzimalo je različite doze ultramikroniziranog PEA (umPEA). Njih 81 uzimalo je mPEA pomiješan s antioksidansom polidatinom, 30 pacijenata kombinaciju mPEA s antioksidansom i umPEA, a 17 pacijenata prvo je uzimalo umPEA, a zatim mPEA s antioksidansom.
Rezultati su pokazali da je intenzitet boli na NRS/VAS ljestvici pao sa srednje vrijednosti – 5,93 na početku, na 3,85 nakon 30 dana, što je poboljšanje od 35,1%. Rezultat je dodatno pao na 2,49 nakon 60 dana, što je poboljšanje od 57,9% u usporedbi s početnim stanjem. Primijećeno je da su poboljšanja boli tijekom razdoblja liječenja bila povezana i s poboljšanjem kvalitete života, bez relevantnih nuspojava ili interakcija s lijekovima protiv bolova.
Dvije studije također sugeriraju da bi uzimanje PEA moglo smanjiti potrebu za lijekovima protiv bolova (a time i potencijal za nuspojave tih lijekova). Zaključeno je da uzimanje nutraceutika PEA tijekom 60 dana ima još veću korist za osobe s kroničnom boli nego uzimanje PEA tijekom 30 dana, čime se naglašava njegov potencijal u dugoročnom upravljanju boli.
Izvor: Nutrients