Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

L. salivarius protiv mastitisa

Nedavno provedena studija ispitivala je potencijal probiotičkog soja Ligitalobacillus salivarius PS2 u prevenciji mastitisa

Mastitis, upalno stanje dojke koje može, ali i ne mora biti popraćeno infekcijom, razvija otprilike jedna od četiri dojilje, tijekom prvih 26 tjedana od poroda. Jedan je od glavnih razloga ranog i neželjenog prekida dojenja. Simptomi uključuju bolove i otečenost dojki, crvenilo, povišenu tjelesnu temperaturu te bolove cijelog tijela nalik gripi.

Do mastitisa može doći na dva načina. Neinfektivni mastitis uzrokovan je začepljenjem izvodnih kanalića dojke, koji nastaje uslijed nepotpunog pražnjenja dojki, dovodeći do zastoja u protjecanju mlijeka i upale tkiva. Do razvoja infektivnog mastitisa dolazi ulaskom mikroorganizama s kože ili iz djetetovih usta, preko oštećene kože u dojku. Ako se uz to javi i zastoj mlijeka, nastaju svi preduvjeti za razvoj gljivične ili bakterijske infekcije.

Prethodna istraživanja pokazala su da uzimanje probiotika u obliku dodataka prehrani tijekom kasne trudnoće i u ranim fazama dojenja smanjuje učestalost mastitisa, a nedavno provedena studija ispitivala je potencijal probiotičkog soja Ligitalobacillus salivarius PS2 u prevenciji mastitisa.

U studiji je sudjelovalo 328 trudnica koje su nasumično podijeljene u dvije skupine. Ispitanice u probiotičkoj skupini primale su oralnu dozu od približno 1×109 CFU/dan L. salivarius PS2 (izoliran iz mlijeka zdrave žene) od 35. tjedna trudnoće do 12. tjedna nakon poroda. Kontrolna skupina primala je placebo.

Rezultati su pokazali da su majke koje su primale probiotičke dodatke prehrani imale 59% manju vjerojatnost za razvoj mastitisa u odnosu na ispitanice koje su primale placebo, što upućuje na preventivni učinak L. salivarius PS2 tijekom kasne trudnoće i rane laktacije na pojavu mastitisa kod zdravih dojilja. Zaključeno je da upotreba te probiotičke vrste ima potencijal kao sredstvo za potporu i produljenje dojenja.

Izvor: Microorganisms