Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Muška plodnost – nove perspektive

Nedavna istraživanja pokazuju da uzimanje antioksidansa u obliku dodataka prehrani kod muškaraca sa smanjenom plodnošću može pozitivno utjecati na sposobnost spermija da oplode jajnu stanicu

Prema podacima SZO, gotovo petina parova suočava se s izazovima pri ostvarivanju trudnoće, a u trećini tih slučajeva neplodnost se može pripisati isključivo muškarcima. Smatra se da je muški reproduktivni sustav izrazito osjetljiv na oksidativni stres, što rezultira oštećenjem DNK spermija i smanjenom sposobnošću spermija da oplode jajnu stanicu.

Dokazano je da oksidativni stres negativno utječe i na ukupnu kvalitetu sperme, uključujući smanjenje pokretljivosti spermija (astenozoospermija), smanjen broj spermija (oligospermija) i promjenjenu morfologiju spermija (teratozoospermija). S obzirom na to, istraživanja su usmjerena na razvoj antioksidativnih terapija da bi se smanjili ti štetni učinci.

Nedavna istraživanja pokazuju da uzimanje antioksidansa u obliku dodataka prehrani kod muškaraca sa smanjenom plodnošću može pozitivno utjecati na sposobnost spermija da oplode jajnu stanicu. Među različitim vrstama antioksidansa ističe se L-karnitin koji je ključan za poboljšanje pokretljivosti i morfologije spermija. Osim toga, omega-3 masne kiseline pokazale su se izuzetno korisnima u poboljšanju koncentracije spermija, a kombinacija L-karnitina i koenzima Q10 znatno poboljšava pokretljivost spermija i ukupnu kvalitetu sperme.

Najnovije istraživanje imalo je za cilj potvrditi te spoznaje, usmjeravajući se na učinke kombinacije mikronutrijenata na specifične parametre kvalitete sperme i njihovu povezanost s ishodima umjetne oplodnje (ICSI/IVF), kvalitetom embrija i ostvarivanjem trudnoće. Provedeno je dvostrukoslijepo kliničko ispitivanje kontrolirano placebom u kojem je sudjelovalo 263 sudionika iz Jedinice za reproduktivnu medicinu Sveučilišne bolnice u Tunisu.

Tijekom tri mjeseca polovina sudionika uzimala je antioksidans s kombinacijom L-karnitina, koenzima Q10, cinka i selena, dok je druga polovina primala placebo. Ispitivanje je uključivalo hormonalne testove, provjeru prisutnosti infekcije, spermiogram, analizu fragmentacije DNK spermija i postupke IVF/ICSI. Analizirane su karakteristike spermija uključujući volumen, broj, pokretljivost i vitalnost. Svi ti parametri uspoređeni su s rezultatima prije uzimanja spomenutog dodatka prehrani.

Rezultati su pokazali značajno smanjenje indeksa fragmentacije DNA (manje oštećenje spermija) i značajno povećanje pokretljivosti spermija nakon tri mjeseca uzimanja dodatka prehrani. Primijećen je i značajan porast u ostvarivanju trudnoće i broju živorođenih beba. Zaključeno je da primjena antioksidansa može značajno poboljšati izglede za trudnoću, smanjujući potencijalnu štetu DNK spermija, a za poboljšanje kvalitete sperme preporučuje se šestomjesečno uzimanje antioksidansa.

Izvor: Antioxidants