Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Probavne tegobe na ljetovanju

Putnička (putna) dijareja nastaje kao posljedica promjene geografske lokacije i povećanog rizika od kontakta s mikroorganizmima koji uzrokuju infekcije probavnog sustava. Nastaje najčešće u toplim krajevima Azije, Afrike i Latinske Amerike, no može se pojaviti bilo gdje. Rijetko kada je opasna po život za inače prosječno zdrave osobe, ali svejedno predstavlja veliku neugodnost.

Autor članka: dr.sc. Stribor Marković, mag.pharm.

Nikome nije ugodno dobiti proljev i neugodne simptome poput grčeva i boli u trbuhu, a problem predstavlja i gubitak dragocjenog vremena godišnjeg odmora. Od 12-46% putnika mora promijeniti plan putovanja i turistički posjet zbog putničke dijareje, a čak 17% pacijenata može razviti postinfekcijski iritabilni kolon1.

Uzroci putničke dijareje mogu biti2:

  • virusi
  • bakterije
  • praživotinje.

Brojni virusi mogu izazvati putničku dijareju, a najčešći su rotavirusi, norovirusi i astrovirusi. Proljevi i simptomi tipično traju nekoliko dana. Najčešći bakterijski uzročnici su sojevi Escherichia coli koji napadaju probavni sustav, potom Salmonella sp., Shigella sp. i Campylobacter jejuni, a spontano mogu proći u roku 3-7 dana. I bakterijom i virusima izazvana putnička dijareja ima kraću inkubaciju u trajanju od svega 6 sati do 3 dana. Putnička dijareja izazvana praživotinjama poput Giardia i Entamoeba histolytica imaju duže razdoblje inkubacije koje može trajati i do 2 tjedna, a trajati može i više tjedana. Bakterijske i protozoalne putničke dijareje mogu zahtijevati liječenje, ovisno o težini simptoma.

Putničke dijareje izazvana bakterijama može se liječiti antibioticima poput rifamicina, rifaksimina, azitromicina, ofloksacina i ciprofloksacina, dok se protozoalne uglavnom mogu liječiti metronidazolom. Osim antimikrobnim tvarima, dijareja se može liječiti antidijaroicima poput loperamida, bizmutovim subsalicilatom te nadoknadom tekućine i elektrolita oralnim rehidracijskim otopinama.

Imaju li probiotici mjesto u prevenciji i liječenju putničke dijareje?

Postoji više studija u kojima se ispitivao njihov učinak u navedenoj bolesti. U sistemskom pregledu i meta-analizi iz 2019. godine, Saccharomyces boulardii je statistički signifikantno smanjivao učestalost pojave bolesti, dok je Lacticaseibacillus rhamnosus GG pokazivao trend smanjenja učestalosti bolesti4.

S. boulardii je probiotička kvasnica koja se od klasičnog pekarskog i pivskog kvasca razlikuje u nekoliko bioloških svojstava bitnih za farmakološko djelovanje. Optimalna temperatura njenog rasta je temperatura ljudskog tijela od 37 °C, pa je daleko otpornija na kiselu sredinu želuca i zato lakše preživljava prolazak kroz probavni sustav, ne stvara spore, a stvara izraženije pseudohife5. Farmakodinamički, S. boulardii adherira na patogene bakterije Escherichia coli i Salmonella sp., pokazuje svojstvo adhezije na mukus crijeva i duže prisustvo u probavnom sustavu, a njegova serin proteaza može razgraditi neke toksine bakterija koje napadaju probavni sustav. On smanjuje i gubitak klorida izazvan infekcijom rotavirusima, te smanjuje patogeni potencijal nekih bakterija poput Helicobacter pylori6. Saccharomyces boulardii djeluje i na imunološki sustav probavnog sustava smanjujući upalu povećanjem interleukina-10, smanjenjem pretjeranog stvaranja proupalnih citokina interferona-gama i interleukin-1-beta. Usprkos tome, povećava stvaranje protutijela protiv crijevnih patogena kao što je Clostridium difficile7. Farmakodinamiku probiotičke kvasnice S. boulardii upotpunjuje pozitivan učinak na oporavak crijeva. Enzimima trehalazom, sukralazom i leucin-aminopeptidazom povećava efikasnost nutrijenata, povećava biosintezu novih proteina u crijevnim stanicama i olakšava njihovu diobu poliaminima kao što su spermin i spermidin8. Ti poliamini povećavaju i broj transportera za hranjive tvari te povećavaju efikasnost stvaranja probavnih i zaštitnih enzima.

Ahilova peta probiotika

Ahilova peta probiotika je stabilnost. Na žalost, brojni probiotici na tržištu nemaju studije stabiliteta, te stvarni broj mikroorganizama ne odgovara broju deklariranom na ambalaži. Gotovo da ne postoji studija koja nije potvrdila vrlo velike probleme kvalitete probiotika na tržištu9.

Kako bi se osigurala vrhunska razina kvalitete, osnovan je Probiotic Excellence Centar. Njegova je zadaća paziti na svaki detalj proizvodnog procesa, ispitivanja kvalitete, praćenje studija koje potvrđuju djelotvornost probiotika te stvaranje novih proizvoda. Probiotic Excellence Centar čini interdisciplinarni tim stručnjaka različitih profila, od tehnologa, farmaceuta, biologa do liječnika. Zajednički cilj je garantirati kvalitetu i djelotvornost probiotika, te praćenje opravdanosti primjene probiotika i strukovnih organizacija kao što su World Gastroenterology Organisation i The European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition.

Probiotic Excellence Centar je jedan od samo tri europska centra koji u svom portfelju ima i registriran lijek Saccharomyces boulardii-Bularen, čija se registracija očekuje i na hrvatskom tržištu tijekom 2024. godine. Probiotic Excellence Centar stvorio je i patentirao @TECH pakiranje koje štiti osjetljive probiotike. Čine ga posebna kvalitetna plastika koja štiti kapsule, vanjski plastični omot te plin dušik u omotu, koji garantira stabilnost, što je iznimno bitno u ljetnom razdoblju. @TECH pakiranje nagrađeno je 2019. godine u Londonu na kongresu Kataliza, kemijsko inženjerstvo i tehnologija.

Literatura:

1. JAMA. 2015 Jan 6;313(1):71-80.

2. J Travel Med. 2017 Apr 1;24(suppl_1):S13-S16.

3. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2019;13(1):38-48.

4. Travel Med Infect Dis. 2019 Jan-Feb;27:11-19.

5. Can J Microbiol. 2004 Aug; 50(8):615-21.

6. J Fungi (Basel). 2020 Jun; 6(2): 78.

7. Clin Exp Gastroenterol. 2016 Sep 13;9:269-279.

8. Clin Med Insights Gastroenterol. 2018 Feb 9 ; 11:1179552217752679.

9. Front Microbiol. 2021 Jul 20;12:693973.

AbelaPharm promo