Studije pokazuju da probiotici, posebno vrste iz roda Lactobacillus, mogu poboljšati probavne procese i ublažiti simptome GERB-a. Cilj nedavno provedene studije bio je procijeniti učinkovitost dodatka prehrani koji sadrži probiotički soj Lactobacillus acidophilus LA14 i bioaktivne peptide dobivene fermentacijom proteina soje sa sojem Lactobacillus bulgaricus, u poboljšanju simptoma i kvaliteti života osoba s blagim do umjerenim GERB-om.
Studija je uključila 56 osoba, od 18-50 g. s blagom do umjerenom žgaravicom. Sudionici su nasumično raspoređeni u intervencijsku skupinu koja je tijekom 4 tjedna primala ispitivani dodatak prehrani (mikroinkapsulirani Lactobacillus acidophilus, proteini soje fermentirani pomoću Lactobacillus bulgaricus, vitamin C, niacin, kalcijev pantotenat, vitamini B1, B2, B6 i folna kiselina) ili u kontrolnu skupinu koja je primala placebo. Sudionici su bilježili dnevnu učestalost i intenzitet simptoma žgaravice i sve bezreceptne i OTC lijekove koje su uzimali. Svaka dva tjedna ispunjavali su GERB-QoL upitnike za procjenu kvalitete života.
Rezultati su pokazali značajno smanjenje intenziteta i učestalosti simptoma GERB-a u intervencijskoj skupini, u usporedbi s placebom (p<0,001). Nadalje, skupina koja je primala dodatak izvijestila je o smanjenju unosa lijekova za ublažavanje simptoma GERB-a, dok isto nije uočeno u placebo skupini. Rezultati su pokazali da je u intervencijskoj skupini došlo do sveukupnog poboljšanja kvalitete života.
Zaključno, primjena probiotika i fermentiranih sojinih proteina može poboljšati raznolikost sastava mikrobiote jednjaka, želuca i crijeva te pomoći u liječenju GERB-a. Potrebna su daljnja klinička istraživanja da bi se procijenila učinkovitost i mehanizmi djelovanja specifičnih probiotika i fermentiranih sojinih proteina u liječenju GERB-a, posebice kod većeg broja ispitanika.
Izvor: Nutrients