Šafran i probiotici kod šećerne bolesti tipa 1

Cilj nedavno provedene randomizirane, dvostrukoslijepe, placebom kontrolirane studije bio je istražiti učinkovitost kombinacije ekstrakta šafrana (C. sativus L.) i probiotika (Lactobacillus rhamnosus i Bifidobacerium lactis) na metaboličku kontrolu osoba sa šećernom bolesti tipa 1 (ŠBT1).

Istraživanje je uključilo 61 osobu sa ŠBT1, prosječne dobi 48 g. koje su nasumično raspoređene u dvije skupine. Tijekom 6 mjeseci intervencijska skupina (n=31) primala je dodatak prehrani koji je sadržavao probiotike, prebiotike, magnezij i ekstrakt šafrana (84 mg), a kontrolna skupina (n=30) primala je placebo.

Sudionicima je kontrolirana glikemije na početku i na kraju intervencije metodom kontinuiranog praćenja glukoze, dok su ostala mjerenja uključivala razinu tjelesne aktivnosti, glikirani hemoglobin (HbA1c), lipidni profil te krvni tlak. 

Na kraju intervencije dvije su se skupine značajno razlikovale u razinama triglicerida u serumu (p=0,049). U intervencijskoj skupini uočena je bolja kontrola glikemije od kontrolne skupine. Nadalje, nakon 6 mjeseci uzimanja dodatka, u intervencijskoj skupini došlo je do značajnog smanjenja razine HbA1c (p=0,046) i serumskih triglicerida (p=0,021) u usporedbi s kontrolnom skupinom. 

Zaključeno je da probiotički dodatak prehrani s ekstraktom šafrana poboljšava kontrolu glikemije i snižava razinu triglicerida kod osoba sa ŠBT1.

Izvor: Nutrients