Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Uloga dodataka prehrani u očuvanju zdravlja očiju

Ovisnost o digitalnim uređajima, štetno sunčevo zračenje, dugotrajan boravak u zatvorenim i klimatiziranim prostorima i degenerativne promjene uzrokovane starenjem, pridonose sve većoj potrošnji dodataka prehrani usmjerenih na zdravlje očiju. U većini takvih dodataka najzastupljeniji su lutein i zeaksantin.

Autorica članka: Daria Šurić, mag.pharm., inPharma 80

Zabrinutost za zdravlje očiju druga je po redu najveća zdravstvena briga populacije na globalnoj razini. Nutrijenti koji povoljno utječu na zdravlje očiju i koji mogu pomoći u zaštiti očiju od štetnih utjecaja su vitamini C i E, cink, bakar, omega-3 masne kiseline, ekstrakt borovnice, lutein, zeaksantin i drugi. Te aktivne tvari, ili njihova kombinacija, štite oči od degenerativnih bolesti koje nastaju starenjem, ali i od štetnog utjecaja plavog svjetla. Ustanovljeno je da 64% potrošača na svijetu ne uzima dovoljne pauze od korištenja digitalnih uređaja da bi odmorili i regenerirali oči. U dodacima prehrani za očuvanje zdravlja očiju, od svih nutrijenata najzastupljeniji su lutein i zeaksantin.

Senilna makularna degeneracija

Lutein i zeaksantin su jedini karotenoidi koji se nalaze deponirani u žutoj pjegi i u očnoj leći. U znanstvenoj literaturi potvrđeno je da imaju pozitivan učinak na zdravlje očiju, zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima i svojstvima filtriranja štetnih zraka plavog spektra.

Čovjekov organizam ne može sam proizvesti karotenoide. Zapadnjačka prehrana prosječno osigurava 1,3-3 mg luteina i zeaksantina na dan. Smanjeni postotak luteina i zeaksantina u plazmi dokazano predstavlja povećani rizik za razvoj makularne degeneracije i katarakte. Suplementacija sa 10 mg lutein estera na dan, pokazala je povećanje sadržaja luteina u plazmi i povećanje gustoće makularnog pigmenta, te samim time i smanjenje rizika od razvoja makularne degeneracije i drugih očnih bolesti.

Nussbaum i sur. su 1981. godine objavili pregled povijesnih činjenica na temu makularnog pigmenta i žute pjege, koja se u literaturi spominje već 1782. godine1. Histološka, biokemijska i spektralna istraživanja dokazala su da žuta boja žute pjege potječe upravo od luteina, ksantofilskog pigmenta.

Dr. Johanna Seddon i njeni suradnici sa Sveučilišta Harvard, dokazali su 1994. godine vezu između unosa hrane bogate luteinom i značajnog smanjenja degenerativnih promjena na oku bolesnika s makularnom degeneracijom2. U skladu s tim, Seddon i sur. zaključili su da se preporučuje povećati unos namirnica bogatih luteinom i zeaksantinom.

Nadalje, rezultati istraživanja koje je uključivalo 1.802 ženske osobe (Womens Health Initiative Study) pokazali su da žene s najvećim koncentracijama luteina i zeaksantina u krvnoj plazmi pokazuju 32% manju mogućnost za nastajanje katarakte3.

Richter i suradnici proveli su randomizirano, kontrolirano ispitivanje u kojem su istraživali utjecaj suplementacije luteinom na funkcije vida kod osoba koje pate od senilne makularne degeneracije4. Na kraju ispitivanja, gustoća makularnog pigmenta pokazala se većom kod osoba koje su dobivale lutein ili lutein s antioksidansima. Bernstein P. i suradnici objavili su 2010. godine pregledni rad čiji je zaključak bio da je gustoća makularnog pigmenta indikator količine ksantofila u oku, te da može biti marker predviđanja rizika za nastajanje bolesti oka5.

U studiji objavljenoj u Archives of Ophtalmology 2011. godine, Lintje Ho i suradnici pokazali su da su više razine karotenoida u serumu, naročito likopena i zeaksantina, povezane s manjim rizikom od nastanka makularne degeneracije.

Na temelju postojećih dokaza, uključujući i one iz dobro poznatih AREDS (Age Related Eye Disease Study) i AREDS2 studija, može se zaključiti da je unošenje antioksidansa, naročito luteina i zeaksantina, neophodno za pacijente s dijagnosticiranom makularnom degeneracijom da bi se usporilo napredovanje bolesti.

Na kraju petogodišnjeg razdoblja istraživanja AREDS2, istraživači su zaključili da bi nova formulacija mogla za oko 26% smanjiti rizik od napredovanja senilne makularne degeneracije.  Nakon završetka petogodišnjeg razdoblja istraživanja, sudionicima istraživanja ponuđena je konačna formulacija AREDS2 koja je uključivala lutein i zeaksantin umjesto beta-karotena (koji se prvobitno nalazio u AREDS formulaciji). Rezultati te dugoročne epidemiološke studije, praćenja kohorte AREDS2, sugeriraju da je kombinacija luteina i zeaksantina bila odgovarajuća zamjena za beta-karoten koji je pak gotovo udvostručio rizik od raka pluća. Istovremeno, nije bilo statistički značajnog povećanja rizika pri uzimanju luteina i zeaksantina. U usporedbi s beta-karotenom, lutein i zeaksantin imali su potencijalno korisnu povezanost s kasnom progresijom senilne makularne degeneracije6.

zdravlje očiju, lutein

Važno je napomenuti da status karotenoida kod majke tijekom gestacijskog razdoblja može utjecati na razvoj makule kod djece, a prenatalna suplementacija može imati ulogu u potpori razvoja vida. Dokazano je da razina zeaksantina u majčinom serumu korelira s gustoćom makularnog pigmenta kod dojenčadi nedugo nakon rođenja (Henriksen i sur.)8. To upućuje na ključnu ulogu suplemenata za nutritivni status majki i makularni razvoj ploda u maternici.

Lutein i zeaksantin mogu se unositi putem hrane ili dodataka prehrani. Lutein kao aktivna tvar prvi se put pojavio na tržištu dodataka prehrani 1995. godine, a danas ga nalazimo u stotinama proizvoda.

Jedan od najpoznatijih proizvođača luteina koji se koristi kao aktivna tvar u dodacima prehrani je Kemin, čiji lutein je poznat pod robnom markom FloraGLO®.  To je najispitivaniji lutein na tržištu, znanstveno dokazanog učinka u više od 100 kliničkih istraživanja. Prirodnog je porijekla, s reputacijom kvalitete, sigurnosti i učinkovitosti te je prvi luteinski brend uveden na globalno tržište. Tijekom proteklih 25 godina izazvao je „revoluciju“ na tržištu luteina i pružio temelj za razvoj i napredak uloge luteina u  očuvanju zdravlja. U studijama je dokazano da FloraGLO® lutein povećava gustoću makularnog pigmenta i poboljšava funkciju vida7.

Drugi svjetski poznati proizvođač luteina i zeaksantina je Omniactive koji proizvodi nagrađivan, klinički ispitan i patentiran Lutemax 2020. To je ekstrakt dobiven iz cvijeta kadifice (Tagetes erecta) a sadrži jedinstvenu kombinaciju luteina i zeaksantina u omjeru 5:1, koji je jednak onom u prirodi.

Lutemax 2020 ima oko 13% zeaksantina (mješavina (3R, 3′R)-zeaksantina i (3R, 3′S)-zeaksantina) dok FloraGlo® ima 2-9% zeaksantina.

 Savjeti pacijentima za očuvanje zdravog vida
1zdrava prehrana
2redovita tjelovježba
3redovite pauze tijekom gledanja u ekrane digitalnih uređaja (svakih 20 minuta)
4sunčane naočale
5redoviti (jednom godišnje) pregled vida kod liječnika
6izbjegavajnje pušenja
7ne zaboraviti na treptanje
8dovoljno spavanja
9prilagodba svjetline ekrana digitalnih uređaja

Predviđa se da će sve veća prevalencija glaukoma, makularne degeneracije, katarakte i drugih problema sa zdravljem očiju potaknuti daljnji rast globalnog tržišta sastojaka i dodataka prehrani za zdravlje očiju. 

Glaukom

Glaukom je optička neuropatija koju karakterizira propadanje vidnog živca i stanjivanje sloja živčanih vlakana mrežnice, najčešće povezan s povišenim intraokularnim tlakom. To je jedan od vodećih uzroka nepovratne sljepoće, ako nije na vrijeme otkriven i liječen. Terapija koju oftalmolozi koriste za primarni glaukom otvorenog kuta je snižavanje intraokularnog tlaka korištenjem lijekova, lasera ili kirurška terapija.

Neuroprotekcija predstavlja novo poglavlje u liječenju te bolesti, namijenjeno očuvanju struktura i funkcija vizualnog sustava. Nekoliko molekula ima neuroprotektivna svojstva, a među njima se ističe citikolin. Testiran je u različitim studijama.

Citikolin  je nukleotid koji tvore riboza, citozin, pirofosfat i kolin, koji imaju ključnu ulogu u sintezi fosfolipida, osobito glicerofosfolipida fosfatidilkolina. Fosfolipidi su glavne komponente stanične membrane, koji jamče strukturni integritet stanica i temeljni su spoj za nekoliko enzima.

Nakon oralne primjene, citikolin se u crijevnom zidu hidrolizira na kolin i citidin, a zatim se potonji pretvara u uridin. Nakon apsorpcije, ti spojevi dosežu središnji živčani sustav.

Citikolin ima neuroprotektivni učinak putem mehanizama relevantnih za glaukom. Neuroprotektivni učinak citikolina u glaukomu otvorenog kuta može se pokazati funkcionalno i morfološki. Učinci oralnog citikolina postižu se dozom od 500-1.000 mg na dan. Citikolin se može uzimati trajno ili u ciklusima. Tijekom studija nisu zabilježene nuspojave.

Citikolin može poboljšati kognitivne performanse kao i kvalitetu života pacijenata s glaukomom.

Zaključak je da je taj relativno stari nootropni lijek, koji se sada na tržištu nalazi kao dodatak prehrani, vrijedan dodatak konvencionalnom liječenju i racionalna opcija za profilaksu glaukoma otvorenog kuta9,10.

Suho oko

Prema definiciji američkog Nacionalnog instituta za oči (National Eye Institute) iz 1995. godine, suho oko je poremećaj suznog filma zbog nedostatka suza ili pretjeranog isparavanja, što uzrokuje nelagodu.

Suhe oči jedna su od najčešćih pritužbi pacijenata koji traže preparate za njegu očiju. Problemi povezani sa suhim očima rezultat su kombinacije značajki: dugotrajne upotrebe digitalnih uređaja, okolišnih uvjeta i uporabe kontaktnih leća. Više od 75% potrošača koristi umjetne suze za tretiranje suhih očiju, a više od 60% se slaže da je nezgodno koristiti kapi za oči, jer su koristi privremene.

Dodaci prehrani koji pomažu kod suhih očiju su tek na počecima razvoja, za sada ih postoji tek mali broj. Međutim, kombinacija nekih nutrijenata – luteina i zeaksantina, vitamina D i omega-7 masnih kiselina – pokazuje obećavajuće rezultate u olakšavanju simptoma suhog oka. Stoga se predviđa da će i taj segment dodataka prehrani, zajedno s prije spomenutim segmentima tržišta dodataka prehrani za zdravlje očiju, sve više rasti i ubuduće.

Literatura:

1.Nussbaum JJ, Pruett RC, Delori FC. Historicperspectives. Macularyellow pigment. Thefirst 200 years. Retina. 1981;1(4):296-310. PMID: 6758089.

2.Seddon JM, Ajani UA, Sperduto RD, et al., Dietary carotenoids, vitamins A, C, and E, and advanced age related macular degeneration. Eye Disease Case-Control Study Group, JAMA, 1994;272(18):1413–20.

3.Eye Disease Study (CAREDS): ancillary study of the Women’s Health Initiative, Arch Ophthalmol, 2006;124(8):1151–62.

4.Richer S, Stiles W, Statkute L, et al., Double-masked, placebo-controlled, randomized trial of lutein and antioxidant supplementation in the intervention of atrophic age-related macular degeneration: the Veterans LAST study (Lutein Antioxidant Supplementation Trial), Optometry, 2004;75(4):216–30.

5.Bernstein PS, Delori FC, Richer S, et al., The value of measurement of macular carotenoid pigment optical densities and distributions in age-related macular

degeneration and other retinal disorders, Vision Res,2010;50:716–28.

6.Chew EY, Clemons TE, Agrón E, etal. Long-termOutcomesofAdding Lutein/Zeaxanthinand ω-3 FattyAcids to the AREDS Supplements on Age-RelatedMacularDegenerationProgression: AREDS2 Report 28. JAMA Ophthalmol. Published online June 02, 2022. doi:10.1001/jamaophthalmol.2022.1640

7.Roberts, Richard. “MethodsofTreatingOcularDisorders.” Kemin Industries, Inc., assignee. Patent US9226940 B2. Jan. 2016. Kemin’s patent coversthreeconditions for allages; presbyopia, hyperopia, andastigmatism

8.Henriksen BS, Chan GM. Importance of carotenoids in optimizing eye and brain development. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition. 2014;59:552.

9.Tian K., Shibata-Germanos S., Pahlitzsch M., Cordeiro M. F., (2015). Current perspective of neuroprotection and glaucoma. Clin. Ophthalmol. 9, 2109–2118. 10.2147/OPTH.S80445

10.Jünemann AGM, Grieb P, Rejdak R. Bedeutung von CiticolinbeiderGlaukomerkrankung [The role ofciticolineinglaucoma]. Ophthalmologe. 2021 May;118(5):439-448. German. doi: 10.1007/s00347-021-01362-z. Epub 2021 Mar 17. PMID: 33730306; PMCID: PMC7967777.