Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Otežano disanje i začepljen nos

Vrlo je važno da nos normalno funkcionira, jer ima mnogo važnih funkcija - disanje, kondicioniranje i filtraciju zraka, zaštitnu imunološku funkciju, njuh i vokalnu rezonanciju

Autorica članka: Daria Šurić, mag.pharm., inPharma 82

Hladnije vrijeme dolazi, pa će većina ljudi, makar u blažem obliku, osjetiti i preboljeti prehladu. Uz sve njezine simptome poput grlobolje, glavobolje, temperature i kašlja, jedan od najneugodnijih simptoma je upala nosne sluznice –  rinitis, koji otežava disanje, isušuje usta i zbog koje su česte neprospavane noći.

Sluznica nosa čini prvu liniju obrane gornjih dišnih puteva. Osim što mehaničkim putem štiti nos od nepoželjnih čestica, već pri prvom dodiru s antigenom aktivira lokalni imunološki sustav. U njezinom bogatom vaskularnom kompleksu mogu se naći i NK stanice čija je aktivacija potpuno neovisna o prethodnoj imunizaciji.

Na stanje nosne sluznice, osim prehlade, mogu utjecati i gripa, nosni polipi, sinusitis, vazomotorni rinitis, neki lijekovi kao npr. nosni dekongestivi, razni kirurški zahvati nosa, ali i boravak u prostoriji u kojoj je zrak suh. Kada takvi čimbenici utječu na sluznicu nosa ona ne može održavati svoju funkciju, pa je olakšan ulazak uzročnika bolesti u organizam. Zato je vrlo važno održavati higijenu nosa, tj. održavati nos prohodnim i vlažiti sluznicu fiziološkom otopinom ili morskom vodom.

Obična prehlada je rinitis s manje ili više upaljenim grlom. To je izrazito zarazna, akutna bolest gornjih dišnih puteva, ali s vrlo blagim općim simptomima. Jedan je od najčešćih uzroka nosne opstrukcije, te jedna od najčešće prisutnih bolesti uopće. Normalno se kod odraslog zdravog čovjeka javlja 2-4 puta godišnje, a kod djece i 8-10 puta godišnje. Mogu je uzrokovati sve vrste respiratornih virusa, njih više od 200 tipova, a najčešće su to rinovirusi, koronavirusi, virusi parainfluence, adenovirusi, enterovirusi, virusi influence i respiratorni sincicijski virus. Virusni rinitis prenosi se kapljičnim putem, a vrijeme inkubacije je jedan do dva dana.

Simptomi izraženog akutnog rinitisa su: pojačana sekrecija, začepljen nos uslijed edema sluznice, kihanje, svrbež u nosu, pritisak ili glavobolja u području korijena nosa, povišena temperatura te suzenje očiju. Gubi se osjet njuha, a ponekad i sluha zbog kataralnog začepljenja Eustahijeve cijevi. Bolest traje oko tjedan dana. U početku je sekrecija vodenasta i rijetka, a pred kraj bolesti postaje gnojna, gusta i žuta. Zbog disanja na usta i slijevanja sekreta u farinks dolazi do iritacije sluznice ždrijela s osjećajem suhoće i disfagičkim tegobama. Simptomi obične prehlade u pravilu nestaju unutar 3-5 dana. Ako traje dulje od 10 dana vjerojatno se radi o bakterijskoj infekciji, a ako simptomi potraju dulje od 3 mjeseca, akutni rinosinuitis smatra se kroničnim.

kapi za nos, dekongestija

Prehlada se liječi simptomatski, u smislu olakšavanja i ublažavanja tijeka bolesti, s obzirom da se radi o samoograničavajućoj bolesti koja nestaje kao što je i došla… Uz mirovanje i obilnu hidraciju, djeluje se ciljano na izražene simptome – ispiranjem sluznice nosa fiziološkom otopinom ili morskom vodom i dekongestivima,  proizvodima protiv grlobolje, ovisno o potrebi antitusicima ili ekspektoransima, te analgeticima i antipireticima kod bolova i povišene tjelesne temperature. Pacijentima je važno naglasiti ograničenost upotrebe dekongestiva na 5-7 dana. 

Za dojenčad i malu djecu nije dopuštena upotreba dekongestiva, osim efedrina za djecu stariju od 3 mjeseca, i to isključivo po preporuci liječnika. Za malu djecu koriste se morska izotonična otopina ili iscrpina korijena bijelog sljeza. Mogu se koristiti i masti za nos koje zaustavljaju strane čestice i njeguju upaljenu sluznicu. Za olakšavanje simptoma začepljenosti, preporučuje se i vlaženje prostorija i boravak na stalnoj temperaturi.

Eterična ulja, osim što pokreću cirkulaciju te tako utječu na dekongestiju sluznice, svojim antiseptičkim učinkom preveniraju sekundarnu bakterijsku infekciju. Različite kombinacije eteričnih ulja olakšavaju disanje i umiruju upaljenu sluznicu.

Svima najdraža tehnika je udisanje eteričnog ulja koje u prostor hlapi preko difuzora, ili nakapano u posudu s vodom, koja se stavlja na radijator. Kod djece se, ali u blažim koncentracijama, često koristi tako da se eterično ulje nanese na gazu, s koje ono polagano hlapi. Gaza se stavlja u blizinu krevetića da bi dijete udisalo ulje u blažim koncentracijama.

Eterična ulja mogu biti veoma koristan i brz način pomoći, no pacijenta treba upozoriti da se radi o spojevima jakoga djelovanja, pa se često ne smiju koristiti u istim dozama za djecu i odrasle. Također treba posebno upozoriti pacijente kojima bi se njihovim korištenjem moglo pogoršati stanje, kao što su pacijenti s astmom, da ih ne koriste.

Literatura:

Mirna Matas, mag.pharm., Prirodno liječenje rinitisa, inPharma

prof.dr.sc. Tomislav Baudoin, Prehlada i gripa, inPharma

Katarina Fehir Šola, mag.pharm., mag.univ.spec. fitofarmacije i dijetoterapije, Kapi za nos, inPharma