Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Prirodna pomoć za ublažavanje i prevenciju simptoma alergija

Skoro polovica pacijenata u ORL ambulanti navodi alergijske tegobe kao glavni ili sporedni razlog dolaska

redakcijski članak, inPharma 78,

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije čak 300-400 milijuna ljudi pati od simptoma alergije na pelud. Ta je alergija vezana uz genetsku predispoziciju i faktore okoliša, a javlja se u razdoblju polinacije uzročnika, najčešće od proljeća do jeseni, a ponekad perzistira tijekom cijele godine. Prema podacima Europske akademije za alergologiju i kliničku imunologiju iz 2015. godine, 100 milijuna Europljana pati od te bolesti, a prevalencija alergijskog rinitisa kod djece u Europi iznosi 23-30%. U Hrvatskoj se prevalencija alergijskog rinitisa kod školske djece procjenjuje na 16,9-17,5%.

Pacijentima koji pate od alergija treba savjetovati izbjegavanje alergena, nepušenje, prozračivanje prostora, stambenu higijenu, kontrolu onečišćenja (npr. duhanski dim) i vlage, tuširanje nakon aktivnosti na otvorenom, promjenu radnog mjesta ako je u pitanju «profesionalni» alergen te upućivanje na peludni kalendar i peludnu prognozu.

Brojni prirodni sastojci preporučuju se za prevenciju izbijanja i pomoć u kontroli alergija.

crni kim, prirodna pomoć kod alergija

Crni kim (Nigella sativa L., Ranunculaceae)

Ulje crnog kima sadrži visok udio višestruko nezasićenih masnih kiselina, bjelančevine, ugljikohidrate, nigelon, beta-sitosterol i timokinon. Pokazuje  antihistaminsko i protuupalno djelovanje, modificira leukotriene te ublažava simptome alergijskog rinitisa. Ulje se dobiva hladnim postupkom mehaničkog prešanja sjemenki, a mogu ga koristiti djeca starija od 3 godine.

Tretman kod alergija potrebno je započeti nekoliko mjeseci prije razdoblja polinacije da bi se organizam pripremio za visoku koncentraciju peludi u zraku. Uzimanje bi trebalo nastaviti do kraja jeseni, nakon čega slijedi pauza do veljače.

U jednoj od alergoloških studija kapsulama ulja crnog kima (40-80 mg/kg/dan) tretirani su pacijenti s alergijskim rinitisom, bronhalnom astmom i neurodermitisom. Subjektivni osjećaj alergije smanjen je kod svih ispitanika. Zbog svog kemijskog sastava koji uključuje i nezasićene masne kiseline, ulje crnog kima pokazuje povoljan učinak i na astmu (zbog djelovanja omega-3 masnih kiselina).

Kozlinac (Astragalus membranaceous, Fabaceae)

Kliničke studije pokazale su da je kozlinac učinkovit kao preventivna mjera protiv prehlada te da može smanjiti trajanje i simptome prehlade povećanjem broja leukocita kod osoba koje imaju kroničnu leukopeniju. Kliničke studije također su potvrdile smanjenje simptoma alergijskog rinitisa, posebno kod osoba alergičnih na ambroziju.

Kozlinac smanjuje proizvodnju upalnih citokina, stvaranje imunoglobulina IgE te oslobađanje histamina. Postoji u obliku kapsula za odrasle i djecu stariju od 12 godina, a preporučena dnevna doza je 640-1.280 mg ekstrakta korijena opnastog kozlinca. Koristi se u nižim dozama mjesec dana prije početka očekivane sezone alergije te nastavlja u punoj dozi tijekom cijele sezone. Nema sedacijskog učinka.

kurkuma, kurkumin

Kurkuma (Curcuma longa L.)

Kurkumin, najvažniji sastojak kurkume, pokazuje antioksidativni, protuupalni, antimikrobni i antialergijski učinak.

Smanjuje otpuštanje histamina iz mastocita. Učinkovitost kurkumina kod alergija i astme te njegova sposobnost imunomodulacije ispitana je u nekoliko studija, a rezultati su pokazali značajnu inhibiciju alergijskog odgovora kod životinja tretiranih kurkuminom, te smanjenje simptoma alergijske reakcije.

Kvercetin i bromelain

Kvercetin je snažan antioksidans iz skupine bioflavonoida. Stabilizira membrane mastocita i bazofila te sprječava izlučivanje histamina i serotonina u krv i tkivo. Inhibira oslobađanje imunoglobulina IgE  kao i sintezu i oslobađanje peptido-leukotriena u plućima putem smanjenja enzima AE5 – lipoksigenaze, što povoljno djeluje na simptome astme. Kvercetin inhibira i druge enzime koji od arahidonske kiseline stvaraju imunoreaktivne leukotriene.

Bromelain poboljšava apsorpciju kvercetina, pa ih je dobro uzimati u kombinaciji.

Piknogenol  

Piknogenol je ekstrakt izoliran iz kore primorskog bora (Pinus sylvestris).

Piknogenol inhibira biosintezu leukotriena, pa tako smanjuje intenzitet alergijske reakcije. Korištenjem piknogenola duže od 5 tjedana prije početka sezone polinacije ublažavaju se simptomi alergijskog rinitisa i konjunktivitisa. Uzima se u dozama od 50-450 mg na dan, i to u trajanju do 6 mjeseci. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama kao ni pacijentima koji imaju autoimune bolesti. 

Vitamin C i vitamin D

Vitamin C smanjuje lučenje histamina i potiče njegovu razgradnju, te smanjuje propusnost stanične stijenke, i na taj način smanjuje simptome alergijske reakcije. Učinak mu je veći ako se uzima u kombinaciji s kalcijem koji pokazuje sličan učinak.

Studijama je dokazano da su simptomi alergije mnogo češći kod osoba koje imaju snižene serumske vrijednosti vitamina D. Također, studija provedena 2016. godine utvrdila je da davanje vitamina D novorođenčadi i majkama u vrijeme trudnoće smanjuje alergijsku prosjetljivost na grinje iz prašine kao i učestalost napada astme u ranom djetinjstvu.

alergija, peludna kalergija