Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Utjecaj sezonskih alergija na oko

U kratkom roku nakon izlaganja alergenu dolazi do specifičnih simptoma svrbeži i otekline vjeđa, hiperemije te mukozne sekrecije, a u težim slučajevima i kemoze spojnice.  Kod dugotrajnijeg izlaganja alergenima prisutna je papilarna reakcija tarzalne spojnice.

Autor članka: Senad Ramić, dr.med., spec.oftalmologije, inPharma 78

Alergija predstavlja prekomjernu reakciju imunološkog sustava na različite tvari koje udahnemo, pojedemo ili dođu u kontakt s našom kožom ili sluznicom, prilikom koje organizam stvara protutijela. Protutijela, odnosno imunoglobulini klase E (IgE) vežu se na stanice vezivnog tkiva mastocita i bazofila, nakon čega dolazi do otpuštanja upalnog medijatora histamina. Kao posljedica oslobađanja histamina nastaje širenje krvnih žila (vazodilatacija) i/ili spazam bronha. Odgovoran je i za nastanak urtika (plikova) na koži zbog izlaska tekućine i staničnih elemenata u potkožje, što izaziva edem, crvenilo i svrbež.

Peludne alergije

Peludne alergije spadaju u sezonske alergije i smatraju se najčešćim alergijama današnjice. Procjenjuje se da u Hrvatskoj 7-10% stanovništva boluje od nekog oblika peludne alergije, a čak njih 3-5% razvije simptome alergijske astme.

Pelud pripada skupini inhalacijskih alergena, veličine 5-300 mikrona, koji se vrlo lako raznose vjetrom, čak i na udaljenosti dalje od 100 km. Koncentracija peludi mjeri se brojem peludnih zrnaca po kubičnom metru zraka, a može biti niska (0-2), umjerena (2-6) i visoka (6-12) (Tablica 1).

peludni kalendari za kontinentalnu i mediteransku Hrvatsku

Za sezonske alergije karakteristično je njihovo periodično ponavljanje koje je vezano za razdoblje pojavljivanja određene peludi u zraku. Za sezonske peludne alergije karakteristični su simptomi alergijskog rinitisa i alergijskog konjunktivitisa, iako spektar simptoma može biti puno širi. Za alergijski rinitis karakterističan je osjećaj neprohodnosti i punoće nosa te obilni vodeni iscjedak, dok su karakteristični simptomi za oko – crvenilo i mukozna sekrecija.

Ponekad je otežano razlikovati simptome alergije od simptoma drugih prehlada ili viroza. Za takvu vrstu alergija tipično je javljanje u razdoblju godine kada započinje proizvodnja peludi različitog bilja, a simptomi se kod pacijenata javljaju svake godine u istom vremenskom razdoblju.

Za razliku od prehlada, kod peludnih alergija ne javljaju se simptomi povišene tjelesne temperature i kašlja, a tipični su simptomi svrbeži očiju i nosa. Kod prehlada i viroza sluz iz nosa i grla je obično gusta i žutozelene boje, za razliku od alergija gdje je ta sluz vodenasta i potpuno prozirna. Simptomi alergije traju duže i smiruju se tek nakon prestanka izlaganja inhalacijskim alergenima (slika 1) ili nakon primjene odgovarajućih lijekova.

Slika 1: Peludna zrnca breze smatraju se jednim od najčešćih proljetnih alergena, a maksimalnu koncentraciju u zraku dosežu tijekom travnja

Peludna zrnca breze među najčešćim je alergenima

Postojanje/dijagnoza alergije dokazuje se alergološkim testiranjima koja se provode na više načina, od kojih je najčešći kožni test ubodom tzv. prick test (slika 2). Test se provodi tako da se male doze alergena unose lancetom u kožu. One kod preosjetljivih osoba izazivaju alergijsku reakciju, pa se na mjestu uboda pojavljuju urtika i crvenilo. Značajnom alergijskom reakcijom smatra se urtika veća od 3 mm, odnosno crvenilo veće od 10 mm.

Prick test

Sezonski alergijski konjunktivitis

Spojnica je sluznica koja oblaže bjeloočnicu i unutarnju stranu vjeđa, te predstavlja dio mehaničke zaštite oka. Površinski dio spojnice građen je od vezivnog tkiva koje sadrži imunološke stanice limfocite i mastocite, dok su dublji dijelovi građeni od vlakana kolagena i elastina, u koji su uklopljene krvne žile, živci i pomoćne suzne žljezde. 

Uslijed djelovanja peludnih alergena, nakon kontakta s IgE protutijelima specifičnim za određeni alergen, dolazi do degranulacije mastocita i oslobađanja upalnih medijatora. U kratkom roku nakon izlaganja alergenu dolazi do specifičnih simptoma svrbeži i otekline vjeđa, hiperemije te mukozne sekrecije, a u težim slučajevima i kemoze spojnice (slika 3).  Kod dugotrajnijeg izlaganja alergenima prisutna je papilarna reakcija tarzalne spojnice (slika 4).

Alergijski konjunktivitis
Papilarna reakcija tarzalne spojnice vjeđe

Terapija peludnih konjunktivitisa ovisi o težini kliničke slike. Uz izbjegavanje izlaganja alergenima, uključuje peroralne antihistaminike i lokalnu primjenu kortikosteroida, protuupalnih lijekova, a u zadnje vrijeme i pripravaka koji stabiliziraju staničnu membranu (Ectoin®) (Slika 6).

Lokalni pripravci s ektoinom

Odabir antihistaminika temelji se poglavito na njegovom terapijskom indeksu i procjeni omjera koristi i potencijalnog rizika lijeka. Idealni antihistaminik trebao bi biti vrlo siguran, imati brz početak djelovanja, mogućnost jednokratnog dnevnog doziranja, vrijeme polueliminacije iz seruma manje od 24 sata, učinkovitu H1-blokadu i konzistentan protualergijski učinak. To predmnijeva protualergijski učinak koji s vremenom ne slabi, niti je povezan s nuspojavama.

Ectoin® je prirodna molekula za zaštitu stanica koja smanjuje upale i stabilizira staničnu membranu. Sintetizira se i akumulira unutar ekstremofila, tj. mikroorganizama koji uspijevaju u ekstremnim uvjetima okoliša (gejziri, pustinje, slana jezera ili polarni led) te okoline (intenzivno UV zračenje, vrućina ili suhoća).

U dermatologiji ima komercijalnu upotrebu kao stabilizator enzima i kao sredstvo za zaštitu stanica u pripravcima za njegu kože. U otorinolaringologiji se koristi u  sprejevima za nos, za liječenje simptoma uzrokovanih alergijskim rinitisom ili astmom.

Zahvaljujući učinku podmazivanja i antialergijskom djelovanju kroz stabilizaciju stanične membrane te sprječavanju aktivacije upalne kaskade Ectoin® se koristi u oftalmološkim pripravcima. Ublažava iritaciju i upalu stabilizirajući vodeni sloj i lipidni sloj suznog filma, čime osigurava optimalnu zaštitu.

aplikacija umjetnih suza

Ectoin® okružuje sebe kao i susjedne stanicne membrane vodenim slojem koji je nazvan – Ectoin® Hydro Complex. Taj film jača i stabilizira lipidni sloj na očnoj površini te je sposoban zaštititi stanice ljudskog epitela od štetnih alergena, čime ograničava upalni odgovor koji obično izazivaju medijatori upale.

Preporuke za osobe s peludnim  alergijama:

  1. napraviti testove i detektirati na što je osoba alergična;
  2. pratiti koncentraciju alergena u zraku i izbjegavati boravak na otvorenom u slučaju visokih koncentracija peludi, te što više boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima;
  3. redovito uzimati propisanu lokalnu i sistemsku terapiju;
  4. kod visokih koncentracija peludi kratko provjetravati prostorije u kojima se boravi;
  5. nakon boravka na otvorenom tuširati se, oprati kosu te promijeniti odjeću.

Literatura:

Mladen B, Biljana KE, Bosnar B i sur. Seminaria Ophtalmologica 3. izd. Zagreb:Cerovski d.o.o., 2014.

Kanski J.J. Clinical Ophthalmology. 6th Edition. Butterworth-Heinemann. 2007.

Albert DM, Jakobiec FA, Miller JW, Azar DT: Albert & Jakobiec’s principles and practice of ophthalmology: Vol. 2. Philadelphia, Elsevier Saunders, 2008.

Bownik A, Stępniewska Z. Ectoine as a promising protective agent in humans and animals. ArhHig Rada Toksikol. 2016 Dec 1;67(4):260-265.

Buenger J, Driller H. Ectoin: an effective natural substance to prevent UVA-induced premature photoaging. SkinPharmacolPhysiol. 2004 Sep-Oct;17(5):232-7.

Anić B, Barbarić Babić V, Barić I, Baršić B, Begovac J, Belev B, Beus A, Bielen L, Bilušić M, Bradamante V etal. Farmakoterapijski priručnik / Francetić Igor (ur.). Zagreb: Medicinska naklada, 2015

Bausch; https://www.bausch.co.za/products/dry-eyes/artelac-allergy/; datum pristupa: 21.03.2022.

Bitop; https://www.biotop.de/ datum pristupa: 21.03.2022.

Scheuer CA, Fridman KM, Barniak VL, Burke SE, Venkatesh S. Retention of conditioning agent hyaluronan on hydrogel contact lenses. ContLensAnteriorEye. 2010 Dec;33 Suppl 1:S2-6.

NZJZ dr Andrija Štampar; http://www.stampar.hr/hr/peludni-kalendar-za-kontinentalnu-hrvatsku; datum pristupa: 21.03.2022.

NZJZ Splitsko-dalmatinske županije; https://nzjz-split.hr/; datum pristupa: 21.03.2022.

ZZJZ Dubrovačko-neretvanske županije; https://www.zzjzdnz.hr/hr/naslovna; Datum pristupa: 21.03.2022.